Ce efect are tipul dobanzii asupra DAE?

Atunci cand verificati nivelul DAE la credite cu dobanda variabila trebuie sa aveti in vedere ca acesta exprima costul total creditul la acea data, tinand cont de nivelul de dobanda practicat de banca. In timp, pe masura ce rata dobanzii se modifica, nivelul DAE scade sau creste, in mod corespunzator.

Acest lucru nu afecteaza comparabilitatea rezultatelor in cazul in care se compara doua credite cu dobanda variabila. Cum toate dobanzile variabile sunt indexate dupa acelasi indice, DAE va semnale corect cel mai ieftin credit, indiferent de cum va evolua indicele de referinta.

La creditele cu dobanda fixa, DAE ofera cea mai mare precizie, deoarece nivelul de la semnarea contractului ramane nemodificat pana la plata ultimei rate.

Probleme apar insa atunci cand se compara un credit cu dobanda fixa cu unul cu dobanda variabila. In acest caz, DAE ramane nemodificata pe toata durata contractului la creditul cu dobanda fixa. Dar, la cel cu dobanda variabila, DAE se va modifica in timp.

In acest caz, alegerea trebuie sa tina seama si de modul in care se estimeaza ca vor evolua dobanzile interbancare in perioada de creditare. Mai multe detalii, gasiti in capitolul despre Dobanda fixa vs. variabila.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus