Ce efect are tipul dobanzii asupra DAE?

Atunci cand verificati nivelul DAE la credite cu dobanda variabila trebuie sa aveti in vedere ca acesta exprima costul total creditul la acea data, tinand cont de nivelul de dobanda practicat de banca. In timp, pe masura ce rata dobanzii se modifica, nivelul DAE scade sau creste, in mod corespunzator.

Acest lucru nu afecteaza comparabilitatea rezultatelor in cazul in care se compara doua credite cu dobanda variabila. Cum toate dobanzile variabile sunt indexate dupa acelasi indice, DAE va semnale corect cel mai ieftin credit, indiferent de cum va evolua indicele de referinta.


La creditele cu dobanda fixa, DAE ofera cea mai mare precizie, deoarece nivelul de la semnarea contractului ramane nemodificat pana la plata ultimei rate.

Probleme apar insa atunci cand se compara un credit cu dobanda fixa cu unul cu dobanda variabila. In acest caz, DAE ramane nemodificata pe toata durata contractului la creditul cu dobanda fixa. Dar, la cel cu dobanda variabila, DAE se va modifica in timp.

In acest caz, alegerea trebuie sa tina seama si de modul in care se estimeaza ca vor evolua dobanzile interbancare in perioada de creditare. Mai multe detalii, gasiti in capitolul despre Dobanda fixa vs. variabila.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus