Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Ghid

1.7 Ce efect are tipul dobanzii asupra DAE?

PDF Printeaza
Atunci cand verificati nivelul DAE la credite cu dobanda variabila trebuie sa aveti in vedere ca acesta exprima costul total creditul la acea data, tinand cont de nivelul de dobanda practicat de banca. In timp, pe masura ce rata dobanzii se modifica, nivelul DAE scade sau creste, in mod corespunzator.

Acest lucru nu afecteaza comparabilitatea rezultatelor in cazul in care se compara doua credite cu dobanda variabila. Cum toate dobanzile variabile sunt indexate dupa acelasi indice, DAE va semnale corect cel mai ieftin credit, indiferent de cum va evolua indicele de referinta.

La creditele cu dobanda fixa, DAE ofera cea mai mare precizie, deoarece nivelul de la semnarea contractului ramane nemodificat pana la plata ultimei rate.

Probleme apar insa atunci cand se compara un credit cu dobanda fixa cu unul cu dobanda variabila. In acest caz, DAE ramane nemodificata pe toata durata contractului la creditul cu dobanda fixa. Dar, la cel cu dobanda variabila, DAE se va modifica in timp.

In acest caz, alegerea trebuie sa tina seama si de modul in care se estimeaza ca vor evolua dobanzile interbancare in perioada de creditare. Mai multe detalii, gasiti in capitolul despre Dobanda fixa vs. variabila.

Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

269 Opinii

CEC Bank

245 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook