Cat este prima de stat?

 Sistemul de economisire-creditare este unicul sistem bancar care beneficiaza de sprijin financiar din partea statului. Clientii bancilor pentru locuinte primesc o prima din partea statului la sfarsitul anului calendaristic.

Prima de stat reprezinta, in prezent, 25% din sumele economisite pe parcursul unui an de un client. Valoarea primei nu poate depasi insa echivalentul in lei a 250 euro.


Pentru a beneficia de o valoare mai mare a primei de la stat, se poate incheia cate un contract pentru fiecare membru al familiei. Astfel, se poate realiza un contract suplimentar pe numele sotului sau sotiei, si chiar pe numele copiilor, neexistand nici o restrictie legala in acest sens.

De exemplu, o familie cu un copil care economisiste 3.000 euro intr-un an, poate primi de la stat 750 euro pe an daca incheie trei contracte, fata de 250 euro daca ar semna unul singur.

Prima de la stat se acorda doar cetatenilor romani cu domiciliul stabil in Romania.

Repartizarea primei de la stat in conturile de economisire ale clientilor se face dupa aprobarea si primirea ei de la ministerul de resort. Conform legii, acest lucru se intampla in al doilea trimestru al anului urmator efectuarii depunerilor.

Dupa perioada minima de economisire de 5 ani, indiferent daca se solicita un credit sau nu, sumele economisite si prima de la stat se pot utiliza in orice scop, nu doar in scop locativ.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

Inapoi sus