Consumatorul trebuie sa verifice lista furnizorilor de energie electrica care activeaza pe piata si sa faca o analiza comparativa a informatiilor continute in aceste oferte privind pretul de energie activa, durata, modalitatea de plata, astfel incat sa se poata face alegerea cea mai potrivita si sa nu ajunga sa plateasca in final un pret mai ridicat.

Intreaga oferta de produse existente in piata poate fi comparata pe Conso.ro, in sectiunea Utilitati special dedicata furnizarii de energie electrica.


Trebuie stiut ca o factura este formata din tarifele furnizorilor si diverse taxe obligatorii (fixe, reglementate de stat).

Taxele obligatorii reprezinta in fapt cea mai mare parte din factura de energie electrica (aproximativ 70% din pret). Acestea sunt reprezentate de tarife de transport sau distributie, accize, subventii  de certificate verzi si taxa pentru cogenerarea de inalta eficienta. Valoarea acestora fiind reglementata prin lege, are acelasi nivel indiferent de furnizorul de energie, astfel ca este posibil ca noua oferta sa nu faca nicio referire la acestea.

Prin urmare, diferenta intre ofertele diversilor furnizori va consta in principal in nivelul pretului energiei active practicat si, eventual, in nivelul taxei zilnice de rezervare, daca aceasta exista.

Spre exemplu, pentru un consum de 100 kWh pe luna, un consumator de energiede  joasa tensiune din Bucuresti poate plati pentru un produs de tip monom cu pana la aproximativ 10 lei mai mult pe luna in functie de furnizorul ales, conform comparatorului de energie electrica lansat de Conso.ro.

Asadar, comparatia intre oferte trebuie facuta in functie de valoarea totala a facturii lunare, intrucat aceasta reflecta toate costurile suportate de consumator.

Spre exemplu, un furnizor poate transfera o parte din pretul de energie activa (PEA) in taxa de rezervare zlnica. Astfel, o oferta din piata unde pretul energiei active este de 0,151 lei/kWh, la care se adauga o taxa de rezervare de 0,15 lei/zi ajunge sa fie mai scumpa decat o oferta din piata in care pretul energiei active este de 0,195 lei/kWh, dar care nu contine taxa zilnica de rezervare.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati
Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Incercarile de jumulire a celor naivi sau neexperimentati pleaca de la solicitati cu iz de credibilitate, bazate pe experienta cotidiana.

22 Octombrie 2021 | Utilitati

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Mai multe articole

Inapoi sus