Consumatorul trebuie sa verifice lista furnizorilor de energie electrica care activeaza pe piata si sa faca o analiza comparativa a informatiilor continute in aceste oferte privind pretul de energie activa, durata, modalitatea de plata, astfel incat sa se poata face alegerea cea mai potrivita si sa nu ajunga sa plateasca in final un pret mai ridicat.

Intreaga oferta de produse existente in piata poate fi comparata pe Conso.ro, in sectiunea Utilitati special dedicata furnizarii de energie electrica.

Trebuie stiut ca o factura este formata din tarifele furnizorilor si diverse taxe obligatorii (fixe, reglementate de stat).

Taxele obligatorii reprezinta in fapt cea mai mare parte din factura de energie electrica (aproximativ 70% din pret). Acestea sunt reprezentate de tarife de transport sau distributie, accize, subventii  de certificate verzi si taxa pentru cogenerarea de inalta eficienta. Valoarea acestora fiind reglementata prin lege, are acelasi nivel indiferent de furnizorul de energie, astfel ca este posibil ca noua oferta sa nu faca nicio referire la acestea.

Prin urmare, diferenta intre ofertele diversilor furnizori va consta in principal in nivelul pretului energiei active practicat si, eventual, in nivelul taxei zilnice de rezervare, daca aceasta exista.

Spre exemplu, pentru un consum de 100 kWh pe luna, un consumator de energiede  joasa tensiune din Bucuresti poate plati pentru un produs de tip monom cu pana la aproximativ 10 lei mai mult pe luna in functie de furnizorul ales, conform comparatorului de energie electrica lansat de Conso.ro.

Asadar, comparatia intre oferte trebuie facuta in functie de valoarea totala a facturii lunare, intrucat aceasta reflecta toate costurile suportate de consumator.

Spre exemplu, un furnizor poate transfera o parte din pretul de energie activa (PEA) in taxa de rezervare zlnica. Astfel, o oferta din piata unde pretul energiei active este de 0,151 lei/kWh, la care se adauga o taxa de rezervare de 0,15 lei/zi ajunge sa fie mai scumpa decat o oferta din piata in care pretul energiei active este de 0,195 lei/kWh, dar care nu contine taxa zilnica de rezervare.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Ai nevoie de un credit?