La finele anului 2017, s-a produs liberalizarea totala a pietei de energie electrice pentru consumatorii casnici, astfel ca din 2018 intreaga energie provine doar din piata libera.

Acest aspect a dus la cresterea concurentei in piata, cu un impact posibil de scadere a preturilor platite de consumatori. Liberalizarea are ca efect cresterea interesului din partea unor jucatori noi de a intra in piata, astfel ca populatia va fi impulsionata sa schimbe furnizorul de energie electrica.

Trecerea de la un furnizor la altul se poate face GRATUIT.  Schimbarea nu implica inlocuirea actualului contor, modificari ale instalatiei de racordare sau intreruperea alimentarii cu energie electrica.

In cazul in care opteaza pentru furnizarea negociata a energiei electrice, consumatorul va putea incheia contracte pentru furnizare negociata cu orice furnizor detinator de licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul.

Pana la finele anului 2017, o parte din energia electrica a fost furnizata la un pret reglementat de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei). Pentru aceasta componenta, institutia stabileste de la ce producatori si cu ce pret cumpara furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici.

Cealalta parte a energiei  este furnizata la o cota de pret concurential (CPC), care reprezinta pretul liber, nereglementat, la care furnizorii achizitioneaza energia pentru consumatori. Aceasta componenta va ajunge la 100% incepand cu 2018.

Componenta CPC reprezinta mecanismul prin care achizitia energiei se face la preturi concurentiale in scopul liberalizarii totale a pietei de energie. Acest element se calculeaza in baza unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui ANRE si se va aplica pentru consumul de energie electrica activa inregistrat de locurile de consum.

CPC este un „tarif de energie electrica activa, aplicat de furnizorii de ultima instanta in factura clientilor finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate".

Pana in prezent, nu a fost stabilita nicio categorie de consumatori care sa fie ajutata social din partea statului in cazul unei eventuale cresteri substantiale a facturii de energie electrica.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Ai nevoie de un credit?