La finele anului 2017, s-a produs liberalizarea totala a pietei de energie electrice pentru consumatorii casnici, astfel ca din 2018 intreaga energie provine doar din piata libera.

Acest aspect a dus la cresterea concurentei in piata, cu un impact posibil de scadere a preturilor platite de consumatori. Liberalizarea are ca efect cresterea interesului din partea unor jucatori noi de a intra in piata, astfel ca populatia va fi impulsionata sa schimbe furnizorul de energie electrica.


Trecerea de la un furnizor la altul se poate face GRATUIT.  Schimbarea nu implica inlocuirea actualului contor, modificari ale instalatiei de racordare sau intreruperea alimentarii cu energie electrica.

In cazul in care opteaza pentru furnizarea negociata a energiei electrice, consumatorul va putea incheia contracte pentru furnizare negociata cu orice furnizor detinator de licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul.

Pana la finele anului 2017, o parte din energia electrica a fost furnizata la un pret reglementat de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei). Pentru aceasta componenta, institutia stabileste de la ce producatori si cu ce pret cumpara furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici.

Cealalta parte a energiei  este furnizata la o cota de pret concurential (CPC), care reprezinta pretul liber, nereglementat, la care furnizorii achizitioneaza energia pentru consumatori. Aceasta componenta va ajunge la 100% incepand cu 2018.

Componenta CPC reprezinta mecanismul prin care achizitia energiei se face la preturi concurentiale in scopul liberalizarii totale a pietei de energie. Acest element se calculeaza in baza unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui ANRE si se va aplica pentru consumul de energie electrica activa inregistrat de locurile de consum.

CPC este un „tarif de energie electrica activa, aplicat de furnizorii de ultima instanta in factura clientilor finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate".

Pana in prezent, nu a fost stabilita nicio categorie de consumatori care sa fie ajutata social din partea statului in cazul unei eventuale cresteri substantiale a facturii de energie electrica.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 August 2018 | Utilitati

Mai multe articole

Inapoi sus