Consumatorii trebuie sa indeplineasca cateva conditii pentru a face tranferul de la un furnizor la altul:
-  sa detina un aviz tehnic de racordare sau certificat de racordare valid emis pentru locul de consum;
- sa fie detinatorii legali al locului de consum (act de proprietate sau de inchiriere/comodat);


Etapele schimbarii furnizorului de energie electrica sunt:

I. Consumatorul trimite fie o cerere de oferta furnizare a energiei electrice catre noul furnizor pentru care opteaza,  cu informatii privind denumirea companiei, consumul lunar mediu estimat (MWh), nivelul de tensiune in punctul de delimitare (110 kV, 20 kV, 10 kV, 6 kV sau 0,4 kV), fie o copie dupa ATR (avizul tehnic de racordare).

In baza datelor primite, se va face oferta de pret care va fi trimisa consumatorului.

II. Incheierea contractului de furnizare

Dupa ce consumatorul si furnizorul convin asupra clauzelor contractuale si a pretului, se incheie contractul de furnizare.

III.  Rezilierea contractului cu actualul furnizor de energie


Rezilierea contractului vechi de furnizare se face in baza unei notificari standard, care va fi pusa la dispozitie odata cu modelul de contract si va fi transmisa furnizorului actual de energie electrica, Operatorului de Distributie a Energiei Electrice de care apartine locul de consum al clientului, precum si noului furnizor.

Toate actele se completeaza cu cel putin 21 zile inainte de data intrarii in vigoare a contractului cu noul furnizor.

IV.  Furnizorul actual verifica situatia facturilor ramase de plata si transmite raspunsul sau consumatorului, Operatorului de Distributie a Energiei Electrice si noului furnizor, in termen de 3 zile lucratoare de la primirea notificarii de reziliere.

V. Noul furnizor de energie electrica, la solicitarea clientului si in baza contractului de furnizare incheiat cu acesta, se ocupa de incheierea contractelor necesare pentru asigurarea serviciului de distributie si/sau de transport.

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. De asemenea, schimbarea furnizorului nu implica modificari de ordin tehnic.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati
Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Incercarile de jumulire a celor naivi sau neexperimentati pleaca de la solicitati cu iz de credibilitate, bazate pe experienta cotidiana.

22 Octombrie 2021 | Utilitati

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Mai multe articole

Inapoi sus