Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Ghid Programul Rabla

3.1 Ce este programul Rabla?

PDF Printeaza
Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto, cunoscut in special sub numele de Rabla, este un program guvernamental, sustinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului.

Programul este structurat pe doua componente:
  •     Rabla Clasic - statul acorda o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou in schimbul unui autovehicul vechi;
  •     Rabla Plus - program nou, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fara obligativitatea casarii un autovehicul vechi.
Rabla Clasic se deruleaza prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu (AFM) inca din 2005, iar in fiecare an este pus la dispozitia agentiei un anumit buget pentru acordarea de stimulente soferilor care doresc sa isi schimbe masina veche cu una noua. Prin programul Rabla se pot achizitiona atat autoturisme cat si autoutilitare usoare.

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Diferenta dintre pretul masinii noi si prima de casare obtinuta de la stat se achita din surse proprii, prin credit bancar sau printr-un contract de leasing financiar.

In cazul Rabla Clasic ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonusuri pentru urmatoarele situatii:
  •   un eco-bonus de 1.000 lei care poate fi adaugat primei de casare, pentru cumpararea unei masini al carei motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 98 g CO2/km;
  •   un eco-bonus in valoare de 1.700 lei pentru situatia in care se opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
In ceea ce priveste Rabla Plus, romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza, beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete:
  •   un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid;
  •   un eco-tichet de 45.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice.
 
Cele doua axe ale programului pot fi accesate de catre populatie separat sau combinat. 

In situatia in care un cumparator detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric, va beneficia de un sprijin financiar care poate ajunge la peste 50.000 lei.

Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

270 Opinii

CEC Bank

245 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

  • Credite auto & Leasing
  • Credite nevoi personaleGhid credite nevoi personale: ce tipuri de credite de consum ofera bancile, cum se obtine un credit de nevoi personale, conditii si documente necesare, termeni de acordare credit de consum. Ghid complet.
  • Dobanda anuala efectivaGhid Dobanda anuala efectiva (DAE): ce este DAE, cum se calculeaza dobanda anuala efectiva, ce costuri sunt incluse in DAE, etc. Ghid Complet.
  • Asigurari autoGhid asigurari auto: ce este polita RCA, limite de despagubire, ce inseamna bonus-malus, cum se acorda despagubiri prin polita de asigurare RCA, etc. Ghid complet.

Facebook