Cum functioneaza Programul Kogalniceanu?

Programul Kogalniceanu este un proiect multianual de incurajare si stimulare a infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor pe perioada 2011-2013.

Programul consta in obtinerea de catre firmele solicitante a unei linii de credit de la bancile partenere, in valoare maxima de 400.000 lei/an. Creditul este acordat cu dobanda partial subventionata si, dupa caz, statul ofera si garantii financiare pentru obtinerea imprumutului.


Subventia de dobanda acordata IMM-ului reprezinta 100% din dobanda standard a bancii la creditele in lei, fara a depasi insa o reducere de 9 puncte procentuale din rata dobanzii.

Se pot intalni 2 situatii:
-    daca rata dobanzii la credit este mai mica de 9%, atunci statul finanteaza intreaga dobanda
-    daca rata dobanzii la credit depaseste 9%, atunci subventia va fi de 9 puncte procentuale.

Subventia este acordata de la bugetul de stat, de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de afaceri. Bugetul maxim al subventiei acordate in perioada 2011-2013 este de 165 milioane lei, iar cuantumul anual al acestuia se stabileste prin norme aprobate prin hotarare de guvern.

Un alt avantaj al programului Kogalniceanu este obtinerea garantiei statului pentru liniile de finantare obtinute de IMM-uri. Garantia este acordata prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) si ajunge pana la 80% din linia de credit obtinuta.

Programul Kogalniceanu permite obtinerea de credite doar pentru activitati curente, deoarece perioada de rambursare este de maximum 1 an de la data acordarii liniei de credit.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus