Indicatorii inflatiei


Fenomenul inflatie se manifesta prin cresterea preturilor la bunuri si servicii. Pentru a masura nivelul inflatiei sunt calculati cativa indicatori fundamentali.

Indicele Pretului de Consum (Consumer Price Index, CPI) este utilizat pentru a indica modificarile in pretul total pentru un cos de produse si servicii intr-o anumita perioada de timp (luna,an), fiind cel mai relevant indicator al inflatiei.

Indicele Preturilor Producatorilor (Producer Price Index, PPI) reflecta modificarea valorii a unui cos de produse si servicii diferite apatinand unui anumit numar de producatori. Sunt luate in calcul bunurile intermediare, finale si materiile prime. Este publicat de obicei in a doua saptamina a lunii de catre departamentul muncii.

Presiunile inflationiste devin ingrijoratoare in cazul in care indicatorii cresc mai repede decat prognozeaza guvernele si analistii. Cu cat diferenta este mai mare, cu atat mai puternic va fi impactul in piata.

Cresterea inflatiei poate determina majorarea ratei dobanzii de referinta de catre oficiali, valuta nationala apreciindu-se initial pe baza speculatiilor unor astfel de masuri.

Banca Centrala controleaza nivelul inflatiei prin politica monetara, cresterea ei avand un impact negativ in economie, creditarea va fi mai scumpa, incetinind consumul si investitiile. Afecteaza in mod negativ piata actiunilor.  

CPI / PPI ↑ = ↑ Valuta

Atunci cand sunt perspective pentru majorarea dobanzii cheie, valutele se apreciaza in fata inflatiei. Poate suna ciudat, dar inflatia are de obicei un impact pozitiv asupra cursului de schimb, printe alti factori macroeconomici.

Un nivel ridicat al inflatiei duce la cresterea preturilor in zona respectiva, care pe de alta parte afecteaza exporturile si competitivitatea bunurilor si serviciilor pe plan extern, ce afecteaza negativ moneda nationala.

De aceea, principalul obiectiv al unei banci central este controlul inflatiei, fara a afecta cresterea economica, mai exact determinarea unui nivel de echilibru intre cele doua fenomene.

Toata lumea intelege ca inflatia este un fenomen negativ, ce depreciaza puterea de cumparare a banilor. Nivelul normal al inflatiei este in general de 2% anualizat, tinta preferata a bancilor centrale.

In multe tari inflatia constituie intr-adevar o problema, iar bancile centrale incearca sa o combata. O cauza a inflatiei poate fi deficitul bugetar, cand guvernul nu reuseste sa gestioneze corect veniturile si cheltuielile. O chestiune interesanta: cresterea inflatiei determina scaderea ratei somajului, iar scaderea inflatiei cresterea somajului (deoarece activitatea economica incetineste). De aceea guvernele si bancile centrale trebuie sa actioneze pentru a reduce inflatia la un nivel adecvat fara sa provoace disponibilizari.

Un efect negativ semnificativ se observa in piata obligatiunilor: daca investitorii achizitioneaza titluri de stat cu dobanda fixa, atunci cu cat devine mai ridicat nivelul inflatiei, cu atat mai mica va fi randamentul real al acelor titluri de valoare. Poate ca pare ideal un nivel al inflatiei aproape de 0%, dar nu este: lipsa inflatiei indica o stagnare a economiei, fenomen extrem de negativ, mai periculos si mai dificil de combatut decat inflatia.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus