Va fi profitabila afacerea?

Pentru a afla daca ideea ta de afacere va da rezultate sau va fi un esec este nevoie sa faci o “analiza break-even”. Aceasta este o formula rapida pentru a vedea daca afacerea este fezabila.

Pentru a face o analiza break-even, trebuie sa faci un tabel cu urmatoarele date:


-    pretul mediu al produselor vandute 

Stabilirea pretului este un element cheie deoarece, in functie de el, se determina si veniturile pe care le vei incasa. Poti stabili pretul de vanzare fie pornind de la preturile practicate de competitori (in cazul in care intri pe o piata cu multi ofertanti) sau in functie de costurile de productie (caz in care adaugi o marja de profit la costul final pe produs).

-    costurile variabile pe produs  - acestea sunt costurile directe pe care le platesti pentru a obtine un produs sau pentru a presta un serviciu.

De exemplu, daca deschizi o librarie, costurile cu achizitionarea cartilor sunt costuri variabile. In cazul unui restaurant, acestea sunt costurile cu achizitionarea alimentelor din care se vor prepara produsele din meniu.

-    costurile fixe (cheltuielile pe care trebuie sa le platesti, indiferent de cum merge afacerea; ex. – chirie, contabilitate, utilitati, salarii, taxe si contributii sociale)

Unele cheltuieli se platesc lunar, iar altele trimestrial sau o data pe an. Pentru a calcula corect, estimeaza costurile fixe pe parcursul unui intreg an.

Punctul break-even = Costuri fixe anuale /(Pret mediu produs – Cost variabil produs)

Punctul de break-even iti arata cate unitati de produse trebuie sa vinzi intr-un an, pentru a-ti acoperi toate costurile.

Mai jos este un exemplu de calcul pentru o librarie care vinde carti:

  Carti
Costul variabil al produsului 10
Pretul mediu de vanzare 15
Costuri fixe (pe an) 20.000
Break-even - numar de carti vandute (pe an) 4.000

Pentru ca libraria sa fie profitabila, trebuie sa vanda cel putin 4.000 de carti pe an.

Daca aceste vanzari par realizabile, atunci afacerea este fezabila. Daca insa vanzarile nu pot fi atinse, atunci trebuie ca planul operational sa fie regandit.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus