Care este investitia necesara?

Dupa ce ai vazut ca afacerea este profitabila, urmatorul pas este sa stabilesti care este investitia necesara pentru a incepe activitatea.

In acest scop, trebuie sa stii cum va functionara afacerea si sa previzionezi rezultatele financiare. Acest lucru se face printr-o previzionare a contului de profit si pierdere, fundatia planului tau de afacere.


Profitul rezulta din urmatoarele componente:

-    veniturile din vanzari
-    costurile variabile de productie sau pentru prestarea serviciilor oferite
-    costurile fixe ale companiei.

Completeaza acesti indicatori intr-un tabel, cu o coloana separata pentru fiecare luna din an. Profitul sau pierderea lunara se calculeaza ca diferenta intre venituri si cele doua categorii de cheltuieli (fixe si variabile). Pentru a obtine profitul net, trebuie scazut si impozitul pe profit de 16%.

Previziune cont de profit si pierdere Luna 1 Luna 2 Luna 3
Venituri 7.000 8.000 9.000
Cheltuieli variabile (68% din venituri) 4.760 5.440 6.120
Cheltuieli fixe 4.000 4.000 4.000
Profit brut -1.760 -1.440 -1.220
Profit net/Pierdere -1.760 -1.440 -1.220

Prognoza contului de profit si pierdere trebuie facuta pe minim 2 ani, in cazul afacerilor aflate la inceput de drum, pentru a determina corect suma care trebuie investita.

Valoarea investitiei de care ai nevoie pentru a incepe afacerea trebuie sa permita acoperirea urmatoarelor cheltuieli:

-    planul de capital – sumele necesare pentru a cumpara echipamentele necesare afacerii;

-    capitalul de lucru initial – sumele necesare pentru a finanta afacerea pana cand intra pe profit.

Planul de capital trebuie sa includa toate echipamentele si licentele care trebuie achizitionate pentru ca afacerea sa poata incepe. In acest sens, trebuie facuta o lista de costuri cu toate aceste bunuri, iar la suma finala este recomandat sa adaugi inca 10%, pentru cheltuieli neprevazute.

Urmatorul pas este sa stabilesti de cati bani ai nevoie ca sa supravietuiesti in primii ani, pana cand veniturile acopera integral toate cheltuielile. Aceste sume se calculeaza printr-o previzune de cash-flow.

Si in acest caz trebuie efectuat un tabel pentru fiecare luna a anului:

-    in prima coloana, trebuie trecute profiturile nete obtinute din previziunea contului de profit si pierdere;

-    daca incasezi venituri cu intarziere (ex. termenul de plata este la 2 luni de la facturare) atunci aceste venituri trebuie deduse din luna in care s-au facturat si adaugate la luna in care se vor incasa;

acelasi lucru trebuie facut si cu achizitiile care se platesc cu intarziere, numai ca procedura este inversa decat in cazul de mai sus. Cheltuielile care se platesc cu intarziere trebuie adaugate la profit in luna in care se factureaza si scazute in luna in care se platesc. Aceasta procedura se aplica si in cazul impozitelor si contributiilor de asigurari sociale, care se platesc cu o luna intarziere;

Previziune cash-flow Luna 1 Luna 2 Luna 3
Profit net/pierdere -1.760 -1.440 -1.220
Venituri incasate cu intarziere (2 luni)
Colectare venituri (dupa 2 luni)
-7.000
 -8.000
 -9.000
  7.000
Cheltuieli cu termen de plata decalat (1 luna)
Cheltuieli scadente (cu termen de plata 1 luna)
 8.760
  9.440
 -8.760
  10.120
   -9.440
Cash-flow lunar 0 -8.760 -2.440
Cash-flow cumulat 0 -8.760 -11.200

Suma finala care reiese este cash-flow-ul lunar. Aceste sume se cumuleaza luna de luna, pana cand afacerea intra pe profit. Cea mai mare valoare negativa a cash-flow-ului cumulat reprezinta capitalul de lucru initial.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus