Sunt nemultumit de fondul ales. Ce pot face?

Participantii la fondurile de pensii private obligatorii au oricand posibilitatea sa-si modifice alegerea in cazul in care sunt nemultumiti de performatele fondului la care contribuie. 

In primii doi ani de la semnarea actului de aderare, penalizarile sunt destul de mari – 5% din activul personal. Astfel, daca o persoana apeleaza frecvent la aceasta optiune, risca sa-si diminueze mult sumele acumulate pentru pensia privata.

Exceptie fac persoanele care incep sa cotizeze la pensiile private. Deoarece in cont nu s-au acumulat prea multi bani, comisionul de 5% devine neglijabil in sume absolute.

De exemplu, o persoana cu un salariu brut de 2.000 lei plateste in fiecare luna o contributie de 40 lei. Prin urmare, daca dupa o luna schimba fondul de pensie, participantul va fi penalizat cu numai 2 lei. In schimb, atunci cand activul personal ajunge la 10.000 lei, penalizarea va reprezenta 500 lei.

Dupa ce trec doi ani de la semnarea actului de aderare, participantii pot schimba fondul de pensii fara a mai plati nici un comision.

Trebuie stiut ca o persoana nu poate renunta sa contribuie la fondurile de pensii private obligatorii. Acest lucru este valabil chiar si pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, pentru care aderarea este initial optionala. Odata ce au semnat actul de adeziune, ei sunt obligati sa contribuie la fondurile de pensii private pana la atingerea varstei de pensionare.

Orice persoana care se considera prejudiciata de un administrator de pensii private se poate adresa Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Prvate, care in termen de 30 de zile este obligata sa ofere un raspuns la plangerea sau sesizarea primita.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus