Cum aleg fondul de pensii?

Scopul fondurilor de pensii este de a investi contributiile participantilor cat mai bine, astfel incat acestia sa acumuleze o suma cat mai mare pana in momentul pensionarii. Astfel, principalul criteriu dupa care ar trebui sa se selecteze fondurile ar trebui sa fie randamentele obtinute. 

Cum in momentul actual, nu exista un istoric al performantelor, decizia trebuie sa aiba in vedere, in principal, strategia de investitii a administratorilor. Fondurile se clasifica in trei mari clase de risc: scazut, mediu si ridicat. Iar, in functie de gradul de risc pe care fiecare participant doreste sa si-l asume, se poate orienta catre un anumit tip de fond.  

In continuare, prospectul de emisiune al fondului poate fi un instrument destul de util pentru a afla mai multe detalii despre investitiile programate, deoarece acesta prezinta pe larg strategia urmarita de administrator. 

De asemenea, costurile de functionare ale fondului pot fi utilizate ca un criteriu suplimentar de departajare. Cu cat aceste cheltuieli sunt mai mici, cu atat raman mai multi bani la dispozitia participantilor.

Administratorii pot impune in general un comision din contributie (care nu poate depasi 2,5% din contributia platita) si un comision de gestiune (plafonat la 0,05% pe luna din activul net al fondului). 

In cazul in cazul in care o persoana constata ca fondul ales nu corespunde asteptarilor sale isi poate oricand transfera contul la un alt fond de pensii.  

Daca transferul are loc la mai putin de doi ani de la momentul aderarii, atunci administratorul poate impune un comision de penalizare de maxim 5% din activul personal.  In primii ani, atunci cand activul personal este redus, aceasta penalitate nu conteaza prea mult deoarece baza de calcul este mica. In schimb, dupa mai multi ani in care s-au platit contributii, comisionul de transfer poate ajunge sa reprezinta o suma importanta. 

Insa, daca trec 2 ani de la data semnarii actului de aderare, transferul la un alt fond de pensii se face fara nici o penalizare, acest lucru fiind prevazut prin lege.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus