Cine sunt obligati sa contribuie?

In momentul in care o persoana incheie un contract de munca pentru prima oara si are mai putin de 35 de ani, ea este obligata prin lege sa adere la un fond de pensii private. Acelasi lucru se impune si pentru o persoana care primeste pentru prima oara ajutor de somaj si nu a mai avut anterior nici un loc de munca. 

Din contributia de asigurari sociale platita la stat, o parte va fi directionata obligatoriu catre fondurile private de pensii. De aceea, atunci cand o persoana incepe sa plateasca CAS la sistemul public de pensii este obligata simultan sa-si aleaga si un fond privat de pensii.  

Din acel moment, persoana are la dispozitie patru luni pentru a semna un act de aderare la un fond de pensii. Dupa acest termen, ea va fi repartizata aleator la unul din fondurile care functioneaza pe piata. 

Spre deosebire de sistemul public de pensii, unde nu exista o limita de varsta pentru participare, in sistemul privat de pensii pot contribui doar persoanele in varsta de pana la 45 de ani. Cei cu varste intre 35 si 45 de ani nu sunt obligati sa adere la un fond privat de pensii, acest lucru fiind pentru ei optional.

In urma campaniei de aderare initiala, aproape 1,5 milioane de persoane cu varsta mai mare de 35 de ani s-a folosit de acest drept, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Atentie : o persoana nu poate adera decat la un singur fond de pensii private obligatorii. In cazul in care semneaza mai multe acte de aderare, acestea vor fi anulate, iar participantul va fi repartizat aleator.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus