Cati bani am acumulat la fondul de pensii?

La fel cum bancile tin evidenta banilor existenti in contul fiecarui client, si fondurile de pensii private au conturi pentru fiecare participant.  

Unitatea de masura in acest caz este unitatea de fond. Daca la o companie, capitalul este impartit in actiuni, in cazul unui fond de pensii, averea sa este divizata in unitati de fond.  

De fiecare data cand o persoana plateste o contributie, aceasta este trasformata automat in unitati de fond. Astfel, pana la la iesirea la pensie, participantii continua sa achizitioneze unitati de fond. 

Din acest punct de vedere, este important pentru orice persoana ca valoarea unitatii de fond sa creasca. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat a acumulat mai multi bani pentru pensie. Averea acumulata la fondul de pensii este denumita activ personal si este egala cu valoarea unitatilor detinute.  

Valoarea unitatii de fond se calculeaza zilnic in functie de valoarea la zi a tuturor investitiilor efectuate de fondul de pensii, ceea ce in limbaj financiar este denumit activ net. Practic, se imparte activul net la numarul de unitati de fond existente pentru a afla valoarea unitatii de fond. 

Potrivit legii, administratorul este obligat sa informeze anual fiecare participant despre activul personal, numarul de unitati de fond detinute si valoarea acestora.

Scrisoarea se trimite la ultima adresa comunicata, astfel ca este important ca participantul sa anunte administratorul fondului atunci cand isi schimba domiciului pentru a putea primi aceste informatii.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus