Cat de sigure sunt fondurile de pensii?

Sistemul de pensii private este supravegheat de o institutie special abilitata in acest scop – Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private – aflata sub controlul Parlamentului. Comisia reglementeza si supravegheaza sistemul de pensii private, astfel incat toti administratorii sa respecte regulile prudentiale.  

Fiecare administrator trebuie sa obtina autorizarea Comisiei pentru a incepe sa functioneze, fiind obligat cu aceasta ocazie sa indeplineasca o serie de conditii minime.  

Prin prospectul de emisiune, administratorii se obliga sa respecte o anumita politica de investitii, iar modificarea acesteia este posibila numai cu avizul Comisiei. 

Odata infiintat, fondul de pensii nu poate intra in faliment, ceea ce inseamna ca participantii nu isi pot pierde in nici un fel contributiile. De asemenea, activele fondului nu pot constitui obiectul unei garantii. 

In curand, se va infiinta si un Fond de garantare a contributiilor la pensiile private, care va despagubi participantii in cazul in care apar incidente. 

Totodata, administratorii sunt obligati sa raporteze permanent investitiile efectuate la Comisie, care monitorizeaza in acest fel activitatea acestora.  

O alta masura de siguranta o constituie faptul ca activele fondului sunt pastrate de o entitate separata – denumita depozitar. Aceasta poate fi doar o institutie de credit – in general, o banca – care nu este actionar la administrator sau la o alta societate afiliata acestuia.

Depozitarul are obligatia de a pastra in siguranta toate activele fondului si de a calcula valoarea unitatii de fond.  Nu in ultimul rand, activitatea administratorilor de pensii private trebuie sa fie auditata periodic de catre a societate specializata. 

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus