Cat de sigure sunt fondurile de pensii?

Sistemul de pensii private este supravegheat de o institutie special abilitata in acest scop – Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private – aflata sub controlul Parlamentului. Comisia reglementeza si supravegheaza sistemul de pensii private, astfel incat toti administratorii sa respecte regulile prudentiale.  

Fiecare administrator trebuie sa obtina autorizarea Comisiei pentru a incepe sa functioneze, fiind obligat cu aceasta ocazie sa indeplineasca o serie de conditii minime.  

Prin prospectul de emisiune, administratorii se obliga sa respecte o anumita politica de investitii, iar modificarea acesteia este posibila numai cu avizul Comisiei. 

Odata infiintat, fondul de pensii nu poate intra in faliment, ceea ce inseamna ca participantii nu isi pot pierde in nici un fel contributiile. De asemenea, activele fondului nu pot constitui obiectul unei garantii. 

In curand, se va infiinta si un Fond de garantare a contributiilor la pensiile private, care va despagubi participantii in cazul in care apar incidente. 

Totodata, administratorii sunt obligati sa raporteze permanent investitiile efectuate la Comisie, care monitorizeaza in acest fel activitatea acestora.  

O alta masura de siguranta o constituie faptul ca activele fondului sunt pastrate de o entitate separata – denumita depozitar. Aceasta poate fi doar o institutie de credit – in general, o banca – care nu este actionar la administrator sau la o alta societate afiliata acestuia.

Depozitarul are obligatia de a pastra in siguranta toate activele fondului si de a calcula valoarea unitatii de fond.  Nu in ultimul rand, activitatea administratorilor de pensii private trebuie sa fie auditata periodic de catre a societate specializata. 

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus