Cat de mare va fi pensia privata?

Sumele acumulate la fondul de pensii vor putea fi folosite in momentul iesirii la pensie pentru achizitionarea unei pensii private. Participantul isi poate «cumpara» pensia atat de la administratorul fondului la care a contribuit, cat si de la orice alt furnizor de pensii private.  

Persoanele sunt libere sa isi caute oferta financiara cea mai buna, la cum ar alege, sa spunem, un credit. Practic, pensia privata are un pret ca orice alt serviciu, care se achita cu activul personal. 

In cazul in care activul personal este prea mic pentru a putea cumpara o pensie privata, atunci persoana respectiva are doua optiuni: fie primeste sub forma unei plati unice toti banii acumulati in contul sau, fie primeste banii aferenti sub forma de plati esalonate pe o perioada de maxim 5 ani. 

Conform legii, administratorii de pensii private nu au dreptul sa faca previzuni privind evolutia unitatilor de fond. Implicit, acestia sunt impiedicati sa prezinte estimari privind nivelul pensiei private.  

Calculele neoficiale - care tin cont de graficul de plata al contributiilor impus de cadrul legislativ - prognozeaza insa ca nivelul pensiei private va reprezenta in jur de 40% din salariul unei persoane, in cazul in care abia acum isi incepe activitatea. Astfel, pentru cei care se apropie sau au trecut de 30 ani, acest procent ar fi si mai mic.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus