Cat de mare va fi pensia privata?

Sumele acumulate la fondul de pensii vor putea fi folosite in momentul iesirii la pensie pentru achizitionarea unei pensii private. Participantul isi poate «cumpara» pensia atat de la administratorul fondului la care a contribuit, cat si de la orice alt furnizor de pensii private.  

Persoanele sunt libere sa isi caute oferta financiara cea mai buna, la cum ar alege, sa spunem, un credit. Practic, pensia privata are un pret ca orice alt serviciu, care se achita cu activul personal. 

In cazul in care activul personal este prea mic pentru a putea cumpara o pensie privata, atunci persoana respectiva are doua optiuni: fie primeste sub forma unei plati unice toti banii acumulati in contul sau, fie primeste banii aferenti sub forma de plati esalonate pe o perioada de maxim 5 ani. 

Conform legii, administratorii de pensii private nu au dreptul sa faca previzuni privind evolutia unitatilor de fond. Implicit, acestia sunt impiedicati sa prezinte estimari privind nivelul pensiei private.  

Calculele neoficiale - care tin cont de graficul de plata al contributiilor impus de cadrul legislativ - prognozeaza insa ca nivelul pensiei private va reprezenta in jur de 40% din salariul unei persoane, in cazul in care abia acum isi incepe activitatea. Astfel, pentru cei care se apropie sau au trecut de 30 ani, acest procent ar fi si mai mic.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii facultative

Pentru a beneficia de o pensie facultativa, o persoana trebuie sa adere la un fond de pensii facultative. Clientul plateste contributii lunare iar nivelul pensiei va depinde de suma acumulata. Cum se alege fondul de pensii si ce tip de fond de pensii este potrivit, cum functioneaza deducerea fiscala in Ghidul Pensii Facultative.

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus