Cum functioneaza deducerea fiscala?

Contributia lunara poate fi platita atat de catre angajator cat si de catre participant, care isi poate vira singur banii direct in contul bancar al fondului de pensii.

Metoda cea mai utilizata este plata contributiei de catre angajator, deoarece multe pensii sunt oferite salariatilor ca pachete financiare suplimentare. Aceasta este o practica prin care companiile isi pot fideliza angajatii, fiind incurajata prin stimulente fiscale.

Din 2009, contributiile platite de angajator la fondurile de pensii facultative sunt deductibile in limita echivalentului a 400 euro pe an pentru fiecare salariat. In acest fel, se diminueaza impozitul pe profit datorat statului.

Sumele platite de angajator la fondurile facultative sunt asimilate veniturilor din salarii, astfel ca trebuie platite suplimentar si contributii de asigurari sociale. De la 1 ianuarie 2012, deducerea de 400 euro pe an se aplica si la calculul contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator.

Totodata, exista o deducere suplimentara de 400 euro pe an pentru salariat, in cazul in care el isi plateste contributia din propriile venituri. Aceasta deducere se aplica insa numai la calculul impozitului pe venit, nu si la calculul contributiilor de asigurari sociale datorate de salariat.

Ai nevoie de un credit?

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Inapoi sus