Cum aleg fondul de pensii?

Atunci cand platesc contributii, participantii cumpara de fapt unitati de fond. Pretul de achizitie este valoarea unitatii din ziua respectiva, care se determina ca raport intre averea fondului si numarul de unitati emise.

Prin urmare, averea participantilor consta in numarul de unitati acumulate, iar interesul lor principal este ca valoarea acestor unitati sa creasca cat mai mult in timp.

Aceste evolutii se monitorizeaza cu ajutorul randamentelor, pe care utilizatorii le pot gasi in motorul de comparare a pensiilor private de pe Conso.ro 

Trebuie spus ca pe termen lung chiar si o majorare nesemnificativa a randamentului poate aduce castiguri majore. De exemplu, daca 1 leu este investit timp de 45 de ani la un randament mediu de 5%, suma acumulata va fi de aproape 10 lei.

Daca randamentul ar fi fost insa de 6%, suma finala ar fi ajuns la aproximativ 15 lei, cu 50% mai mult. De aceea, este important ca fondul ales sa obtina randamente cat mai inalte.

Un alt aspect de care trebuie tinut cont este comisionul platit din contributie. Acesta se opreste de administrator, ceea ce inseamna ca in cont ajung mai putin bani, iar suma acumulata pentru pensie creste mai lent.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?
Care sunt riscurile renuntarii la Pilonul II de pensii?

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?

17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii

Ce ar insemna suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii?

Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.

24 Mai 2018 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus