Ce tip de fond aleg?

In functie de riscul asumat exista 3 trei tipuri de fonduri de pensii facultative: cu risc scazut, mediu si ridicat.

Un fond cu risc scazut investeste cu precadere in instrumente sigure, cum sunt titlurile de stat, depozitele bancare si obligatiunile corporative. In acest fel, riscul de pierdere este scazut, dar posibilitatile de castig sunt limitate. Astfel de fonduri genereaza, de regula, randamente apropiate de dobanzile de la depozitele bancare.

Fondurile cu risc ridicat aloca o pondere importanta din portofoliu pentru plasamentele in actiuni. Din acest motiv, ele sunt expuse cel mai mult la riscul de pierdere, dar au capacitatea de a genera in timp cele mai mari castiguri.

Fondurile cu risc moderat sunt o solutie intermediara intre aceste doua extreme. Alegerea fondului trebuie facuta in functie de apetitul de risc al fiecarei persoane.

De exemplu, nu este recomandat ca o persoana cu aversiune la risc sa adere la un fond cu risc ridicat. Aceste fonduri pot cunoaste pierderi importante in anumite perioade, pentru ca apoi sa reintre pe profit.

Un client cu aversiune la risc s-ar putea sa nu aiba rabdare ca fondul sa reintre pe profit si sa migreze dupa un timp la un alt fond mai putin riscant in dorinta de a-si pune la adapost averea acumulata. Acest lucru ar reprezenta insa o greseala, deoarece nu ar beneficia ulterior de faza de crestere si ar suferi in acest fel o pierdere importanta.

Indiferent de strategia aleasa, este recomandat ca participantii sa migreze spre fonduri mai sigure atunci cand se apropie momentul pensionarii. In caz contrar, exista riscul de a prinde o faza de scaderi bursiere, care sa nu fie depasita pana la pensie. In acest caz, pierderea nu mai poate fi recuperata, iar pensia incasata in final va fi sub asteptari.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus