Cat de mare trebuie sa fie contributia lunara?

Nivelul contributiei lunare este o decizie foarte importanta deoarece are o influenta puternica asupra pensiei obtinute in final. Principalul risc este ca un client sa contribuie prea putin, iar pensia incasata ulterior sa fie mai mica decat si-ar fi dorit.

Nici cealalta extrema nu este de dorit - sa se economiseasca in prezent mai mult decat ar trebui – deoarece bugetul familial ar fi constrans fara motiv.

Nivelul contributiei depinde in principal de perioada de timp pana la pensionare. Cei care incep sa acumuleze bani pentru pensie mai devreme, trebuie sa puna deoparte o proportie mai mica din venitul lunar.

In schimb, persoanele care incep sa participe mai tarziu la un fond de pensii trebuie sa suporte contributii mai mari pentru a ajunge la acelasi rezultat.

De exemplu, o persoana incepe sa participe la un fond de pensii de la varsta de 20 de ani si contribuie lunar cu 100 lei. Daca presupunem ca randamentul anual este 5% in cei 45 de ani in care va plati contributii, atunci el va detine in final in jur de 200.000 lei. O persoana care are 30 ani va trebui insa sa puna deoparte 180 pe luna pentru a acumula o suma egala.

Conso.ro ofera utilizatorilor posibilitatea sa estimeze nivelul contributiei lunare pentru a obtine pensia dorita cu ajutorul unui calculator dedicat.

Potrivit legii, nivelul contributiei lunare la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut lunar.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus