Nivelul contributiei lunare este o decizie foarte importanta deoarece are o influenta puternica asupra pensiei obtinute in final. Principalul risc este ca un client sa contribuie prea putin, iar pensia incasata ulterior sa fie mai mica decat si-ar fi dorit.
Nici cealalta extrema nu este de dorit - sa se economiseasca in prezent mai mult decat ar trebui – deoarece bugetul familial ar fi constrans fara motiv.
Nivelul contributiei depinde in principal de perioada de timp pana la pensionare. Cei care incep sa acumuleze bani pentru pensie mai devreme, trebuie sa puna deoparte o proportie mai mica din venitul lunar.
In schimb, persoanele care incep sa participe mai tarziu la un fond de pensii trebuie sa suporte contributii mai mari pentru a ajunge la acelasi rezultat.
De exemplu, o persoana incepe sa participe la un fond de pensii de la varsta de 20 de ani si contribuie lunar cu 100 lei. Daca presupunem ca randamentul anual este 5% in cei 45 de ani in care va plati contributii, atunci el va detine in final in jur de 200.000 lei. O persoana care are 30 ani va trebui insa sa puna deoparte 180 pe luna pentru a acumula o suma egala.
Conso.ro ofera utilizatorilor posibilitatea sa estimeze nivelul contributiei lunare pentru a obtine pensia dorita cu ajutorul unui calculator dedicat.
Potrivit legii, nivelul contributiei lunare la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut lunar.
INAPOI
Ce tip de fond aleg?
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai multCompara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso
In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i
Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.
27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii
Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.
10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, a suferit numeroase modificari. Insa, poate cea mai importanta, a intervenit la inceputul lui 2019, cand Legea de functionare a fost modificata astfel incat participantii sa se poata transfera, la cerere, la sistemul public in anumite conditii. Care sunt riscurile acestei optiuni?
17 Ianuarie 2019 | Fonduri de pensii
Suspendarea contributiilor la Pilonul II de pensii, pentru doar 6 luni, ar insemna 3,6 miliarde de lei mai putin in conturile celor 7 milioane de participanti, fara sa se ia in calcul si efectul de multiplicare. Pana in prezent, un participant cu salariul mediu care a intrat in sistem in 2008 are in cont 11.000 de lei.
24 Mai 2018 | Fonduri de pensii