Capacitatea fiecaruia de a tolera riscul este factorul principal de care trebuie tinut cont in alegerea strategiei de investitii. Anumite persoane isi asuma riscuri mari, jucand sume importante de bani, de multe ori, in actiuni pur speculative.
Pe de alta parte, altii prefera siguranta depozitelor bancare sau chiar a banilor la saltea, chiar daca acest lucru inseamna numai mentinerea sau chiar scaderea puterii de cumparare a banilor.
De obicei, persoanele tinere care au castiguri mari si putine responsabilitati financiare, tind sa-si asume riscuri mai mari, mai ales daca nu au experimentat o perioada de instabilitate financiara la nivelul economiei.
Persoanele aproape de pensionare, cele cu obligatii financiare mai importante sau cei care au trecut prin perioade de instabilitate financiara – cum ar fi o depreciere valutara de proportii sau inflatie ridicata – sunt predispusi sa aiba o atitudine mai conservatoare.
Pentru persoanele fara prea multa experienta la bursa sunt recomandate strategiile pe termen lung (perioadele mai mari de 5 ani).
Cea mai folosita strategie este cumpara si pastreaza, care presupune de regula achizitionarea de actiuni emise de companii solide si cu buna reputatie si pastrarea lor in portofoliu. In timp, este de asteptat ca valoarea actiunii sa creasca. In plus, trebuie avut in vedere ca daca o actiune nu se ridica la nivelul asteptarilor, iar altele similare cresc mai repede, este tot o decizie strategica de a vinde si cumpara altceva in schimb.
INAPOI
Cum se stabileste pretul?CONTINUA
Ce stil de investitii aleg?
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai multCompara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso
Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs
Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.
In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.
5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.
1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.
25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)
Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.
22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)