Ce stil de investitii aleg?

In functie de riscul asumat, investitorii se pot imparti in 4 mari categorii. 

Investitorii conservatori urmaresc cu prioritate protejarea capitalului investit, multumindu-se in schimb cu randamente modeste Ei aloca cea mai mare parte din portofoliu in depozite bancare sau obligatiuni, fiind reticenti in a investi in actiuni. Atunci cand decid in cele din urma sa-si asume riscuri mai mari, prefera companiile solide si cu capitalizare foarte mare, deoarece acestea tind sa isi modifice valoarea mai incet decat restul actiunilor.

Acesta strategie este justificata in cazul persoanelor cu responsabilitati financiare importante, cum ar fi cei care au investit deja foarte multi bani in propria afacere sau trebuie sa aiba grija de o persoana in varsta. In plus, daca varsta de pensionare este aproape, o astfel de strategie este prudenta, deoarece daca bursa scade, e posibil sa nu aiba timp sa isi revina intr-o perioada atat de scurta. 

Investitorii moderati au ca obiectiv sa isi creasca valoarea portofoliului, insa nu cu orice pret. Ei nu uita niciodata sa se protejeze fata de pierderile majore. Un astfel de invesititor aloca banii in mai multe tipuri de instrumente fnanciare, combinand investitiile riscante cu cele sigure.

O posibila structura de portofoliu ar fi sa investeasca 60% in actiuni, 30% in obligatiuni si 10% in depozite la banca. Printr-o astfel de schema, eventualele pierderi din actiuni vor fi mereu atenuate de dobanzile sigure pe care le genereaza depozitele si obligatiunile. La capitolul actiuni, desi prefera blue-chip-urile (companiile renumite), ei pot investi din cand in cand si in actiuni mai riscante. Un astfel de stil poate fi adecvat pentru orice investitor cu apetit scazut de risc. 

Pe de alta parte, investitorii agresivi cauta permanent actiunile cu cel mai mare potential de crestere, fiind dispusi sa-si asume riscul de a pierde o mare parte din capitalul investit. Acestia aloca pana la 95% din bani in actiuni. Desi nucleul portofoliul il formeaza actiunile emise de companiile solide, ei pot atinge expuneri semnificative si pe actiuni mai riscante.

Potrivit experientei occidentale, orizontul optim de investitie pentru o astfel de strategie este de 15 ani si chiar mai mult. Iar, experienta a aratat ca acesta abordare, combinata cu rabdarea de a pastra o actiune in portofoliu chiar si in perioadele mai putin bune, este cea mai profitabila pe termen lung. 

Ultima categorie de investitori este reprezentata de cei care merg impotriva tendintei pietei. Acestea sunt persoanele care cumpara actiuni carora nimeni nu le acorda atentie. Obiectivul lor este de a cauta actiuni subevaluate la preturi foarte mici, in speranta ca ele vor reveni in timp la adevarata lor valoare.

Pentru ca aceasta strategie sa functioneze, investitorul trebuie sa aiba foarte multa rabdare, deoarece situatia se va inrautati de multe ori inainte ca ea sa devina mai buna. O astfel de abordare necesita pe langa multa experienta si o cercetare amanuntita pentru a identfica o actiune subevaluata. Dar si catigurile sunt cu mult peste asteptari.

Warren Buffett este probabil modelul oricarui investitor la bursa. El este renumit prin faptul ca dupa criza bursiera din 1987 a avut inspiratia de a cumpara la preturi de nimic actiuni Coca Cola, a caror valoare a crescut ulterior de cateva ori.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?
Cum vor resimti bursele o noua blocare a economiei?

Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?

6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus