Rolul fondurilor mutuale este de a face investitiile simple si mai ieftine. Un avantaj extrem de important este ca banii sunt administrati in mod profesionist. O echipa specializata ia decizia de cumparare si vanzare, in baza unor analize amanuntite. In plus, pe masura ce conditiile pietei se modifica, managementul fondului restructureaza portofoliul, astfel incat obiectivele financiare sa fie atinse. Alternativa ar fi de a lua singur aceste decizii, ceea ce presupune cunostinte aprofundate de finante.
Diversificarea portofoliul este un alt beneficiu pe care il ofera fondurile mutuale. Acestea fac plasamente din diverse titluri, iar fiecare investitor al fondului detine un procent din toate aceste plasamente, in functie numarul de unitati de fond detinute. Diversificarea plasamentelor este una din regulile de baza ale investitiilor deoarece conduce la diminuarea riscului. De exemplu, un fond investeste aceeasi suma in doua actiuni, care au evolutii diferite : una scade cu 10% si cealalta creste cu 10%. Diversificarea portofoliul determina ca fondul sa nu piarda nimic. In schimb, daca ar fi investit doar in prima actiune ar fi pierdut 10%. Pe de alta parte, daca ar fi investit numai in cea de-a doua actiune, ar fi castigat 10%, insa riscul asumat ar fi fost mai mare.
De asemenea, un avantaj important al plasamentelor la fondurile mutuale il reprezinta posibilitatea de a retrage oricand banii. Fondurile mutuale sunt obligate prin lege sa accepte oricand rascumpararea tilturilor emise. In acest caz, se plateste un comision de retragere, care depinde de perioada scursa din momentul cumpararii unitatilor de fond. Daca acest interval este de cateva luni, comisionul de retragere poate ajunge pana la 10%. Ulterior, valoarea sa scade, iar dupa 12 luni, multe fonduri nu percep nici un fel de comision. Prin aceasta politica, societatile de administrare incurajeaza investitiile pe termen mediu si lung.
Trebuie avut insa in vedere ca pentru castigurile obtinute din investitia in fondurile mutuale se aplica o cota de impozit de 16%, indiferent de perioada de detinere sau achizitie.
INAPOI
Ce este un fond monetar?CONTINUA
Cat timp trebuie sa investesc?
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai multCompara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso
Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.
Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.
Mai multe state europene au decis limitarea mobilitatii sociale, vor fi implicit cifre de afaceri mai mici pentru multe dintre companiile listate, deci dividende si cotatii mai mici. Se va reedita picajul din martie-aprilie?
6 Noiembrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)
Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021
28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)
Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.
23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)
Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.
12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)