Cum se calculeaza taxele vamale si accizele?

Pentru contractele incheiate inainte de aderarea Romaniei la UE (1 ianuarie 2007), taxele vamale si comisionul vamal, se platesc la sfarsitul contractului de leasing. Ele se calculeaza la valoarea reziduala a contractului, fara a putea cobora insa la mai putin de 20% din valoarea de achizitie (costul fara TVA si fara taxe vamale).

Taxele se calculeaza pe baza tarifelor existente la data achizitionarii masinii. De exemplu, daca masina a fost cumparata in 2005, taxa se stabileste pe baza Tarifului vamal de import si a Codului si Regulamentului Vamal valabil la data intocmirii declaratiei vamale de import. Conversia in lei se face la cursul valabil la data importului - cel inscris in declaratia vamala de import.

Procedura este similara si in cazul accizelor, aplicandu-se cota de impozitare prevazuta de Codul Fiscal la data importului. Baza de calcul este formata de aceasta data din valoarea de achizitie.

Pentru contractele incheiate dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, daca autoturismele sunt fabricate in comunitate, nu se mai platesc taxe vamale. Pentru masinile fabricate in afara comunitatii, taxele se platesc la inceputul contractului de catre importator si se includ in pretul de achizitie al bunurilor.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus