Ghiduri Ghid finante personale

Cum se planifica cheltuielile?

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru atingerea obiectivelor propuse, cum ar fi cumpararea unei case, a unui autoturism sau a oricarui alt bun personal.

Pentru aceasta, este important de stiut care este situatia financiara proprie la finele fiecarei luni: mai raman bani disponibili sau veniturile sunt cheltuite integral?

In acest scop, este recomandat sa se scrie pe o lista veniturile obtinute si cheltuielile efectuate pe parcusul unei luni. Fiecare poate observa in acest fel unde se duc banii, cati mai raman la finele lunii si ce masuri trebuie luate pentru atingerea scopurilor propuse.

In situatia in care veniturile nu acopera cheltuielile de zi cu zi, trebuie indentificat mai intai pe lista capitolul unde se pot face economii. La o privire atenta, fiecare descopera ca se poate lipsi fara dificultati de o serie de cheltuieli.

Cei care au contractat credite isi pot diminua uneori semnificativ cheltuielile prin refinantare. In cazul care au contractat mai multe credite, refinantarea permite consolidarea tuturor imprumuturilor intr-un singur credit, cu costuri mai mici.

Persoanele care reusesc cu greu sa economiseasca au sanse mai mari sa puna bani deoparte daca isi anuleaza cardurile de credit, produse care incurajeaza subliminal cumparaturile si care au asociate dobanzi destul de mari.

In plus, pentru cei care doresc sa aiba un control strict al cheltuielilor, este recomandat sa isi faca toate cumparaturile in numerar si sa pastreze chitantele cu retragerile de numerar de la bancomat.