La ce riscuri trebuie sa fim atenti?

Daca pana acum exista posibilitatea de a alege intre creditele in lei si cele in valuta, in prezent bancile ofera credite aproape exclusive in moneda nationala. Creditele in valuta au fost eliminate aproape in totalitate, bancile putand sa dea credite in valuta doar celor care obtin venituri in valuta. De asemenea, imprumuturile in lei au ajuns la costuri similare sauchiar si mai mici decat cele in valuta, in conditiile in care nu exista nici risc valutar pentru cei care se imprumuta.

Pe langa diferenta de cost, care in ultimii ani a inceput sa se inverseze, creditele in lei devenind mai ieftine decat cele in euro, creditele in valuta depind in plus de evolutia cursului de schimb. Principalul risc este ca leul sa se deprecieze si ratele la credit sa creasca neasteptat.


Pe de alta parte, nici creditele in lei nu sunt lipsite total de riscuri. Dobanzile sunt in general variabile si urmaresc indeaproape evolutia indicelui de care sunt legate, respectiv Robor. Asa cum s-a observat in trecut, amplitudinea variatiei indicelui Robor poate sa fieextrem de mare in timp. Daca tinem cont ca perioada de rambursare la aceste credite este de pana la 5 ani, trebuie tinut cont si de riscul de dobanda, cu alte cuvinte de riscul ca Robor sa creasca in aceasta perioada.

De aceea, este recomandat ca cei care se imprumuta sa nu se indatoreze pana la limita maxima. Ei trebuie sa-si rezerve o marja de siguranta in bugetul lunar, din care sa poata acoperi o eventuala majorare a ratelor la credit.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus