Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Ghid

1.1 Ce presupune schimbarea furnizorului de energie electrica?

PDF Printeaza
La finele anului 2017, s-a produs liberalizarea totala a pietei de energie electrice pentru consumatorii casnici, astfel ca din 2018 intreaga energie provine doar din piata libera.

Acest aspect a dus la cresterea concurentei in piata, cu un impact posibil de scadere a preturilor platite de consumatori. Liberalizarea are ca efect cresterea interesului din partea unor jucatori noi de a intra in piata, astfel ca populatia va fi impulsionata sa schimbe furnizorul de energie electrica.

Trecerea de la un furnizor la altul se poate face GRATUIT.  Schimbarea nu implica inlocuirea actualului contor, modificari ale instalatiei de racordare sau intreruperea alimentarii cu energie electrica.

In cazul in care opteaza pentru furnizarea negociata a energiei electrice, consumatorul va putea incheia contracte pentru furnizare negociata cu orice furnizor detinator de licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul.

Pana la finele anului 2017, o parte din energia electrica a fost furnizata la un pret reglementat de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei). Pentru aceasta componenta, institutia stabileste de la ce producatori si cu ce pret cumpara furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici.

Cealalta parte a energiei  este furnizata la o cota de pret concurential (CPC), care reprezinta pretul liber, nereglementat, la care furnizorii achizitioneaza energia pentru consumatori. Aceasta componenta va ajunge la 100% incepand cu 2018.

Componenta CPC reprezinta mecanismul prin care achizitia energiei se face la preturi concurentiale in scopul liberalizarii totale a pietei de energie. Acest element se calculeaza in baza unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui ANRE si se va aplica pentru consumul de energie electrica activa inregistrat de locurile de consum.

CPC este un „tarif de energie electrica activa, aplicat de furnizorii de ultima instanta in factura clientilor finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate".

Pana in prezent, nu a fost stabilita nicio categorie de consumatori care sa fie ajutata social din partea statului in cazul unei eventuale cresteri substantiale a facturii de energie electrica.

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook