Pasul 3: Ce suma pot sa rambursez?


Venitul disponibil este suma din care trebuie sa acoperi atat plata ratelor lunare la banca, cat si cheltuielile ocazionale pe parcursul anului, cum ar fi vacanta.

Prin urmare, suma disponibila pentru un credit este diferenta dintre venitul disponibil si urmatoarele cheltuieli:
  • Rata lunara la creditele existente;
  • Suma alocata pentru concedii, calatorii pe parcursul unui an, impartita la 12. Deseori exista tentatia de a ignora aceste cheltuieli, ceea ce face ca imprumutul sa fie resimtit ca impovarator, mai ales daca perioada de rambursare este foarte lunga.

Suma rezultata este rata lunara pe care ti-o poti permite la un credit in lei cu dobanda fixa. In acest caz, rata lunara nu se modifica, astfel ca pana la scadenta finala cunosti exact cat ai de plata.

La un credit cu dobanda variabila, exista riscul ca rata lunara sa creasca ca urmare a majorarii ratei dobanzii. Prin urmare, nu trebuie sa te imprumuti pana la limita maxima. Rata lunara ar trebuie sa fie mai mica decat suma disponibila pentru credit. Prudent este ca diferenta sa fie de cel putin 15-20%.

In cazul creditelor in valuta, apare si riscul valutar: posibilitatea ca leul sa se deprecieze fata de valuta creditului, astfel incat suma de plata in lei sa creasca. In acest caz, este prudent ca diferenta dintre suma disponibila pentru credit si rata lunara la credit sa fie mult mai mare.

De exemplu, in ultimii 3 ani, leul s-a depreciat fata de euro cu peste 20%, iar fata de francul elvetian – cu mai mult de 60%. Prin urmare, rata lunara trebuie sa fie mult mai mica decat suma disponibila pentru credit.

La creditele in valuta, deseori, clientii se confrunta simultan cu ambele riscuri – riscul de dobanda si riscul valutar. Din acest motiv, ele sunt considerate riscante, fiind recomandate doar persoanelor care au un venit disponibil ridicat. In acest caz, este prudent ca suma disponibila pentru credit sa depaseasca cu cel putin 50% rata lunara.

Indiferent de creditul solicitat, o masura de siguranta este sa nu solicitati un imprumut pe perioada maxima de rambursare. In acest fel, va asigurati ca ulterior va exista posibilitatea unei restructurari a creditului. Daca intampinati dificultati financiare, veti putea opta pentru extinderea temporara a perioadei de rambursare pana la maximul posibil, astfel incat sa puteti plati rate mai mici pana va reveniti financiar.

In cazul in care creditul a fost acordat pe perioada maxima posibila, posibilitatile de restructurare ale imprumutului vor fi mult limitate, riscand sa ajungeti in imposibilitatea de a achita creditul.

Acum ca stiti cat de mult puteti aloca din bugetul familial pentru un nou credit, puteti merge sa solicitati un imprumut pe care vi-l puteti permite!

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus