Credite Imobiliare: in ce moneda acorda in prezent bancile credite?

Imprumutul in valuta era preferat inainte de majoritatea persoanelor care isi achizitionau casa prin credit. Decizia era motivata de faptul ca dobanzile la euro, franci elvetieni si dolari erau mai mici decat cele la lei.

Dupa ce criza financiara s-a facut simtita si la noi, bancile au inceput sa renute treptat la creditele in franci elvetieni si dolari pana la eliminarea acestora. In prezent oferta acestora mai este compusa doar din credite in lei si euro.


In ultimii ani BNR a inceput sa impulsioneze creditul in lei prin scaderea repetata a dobanzii cheie. Acest lucru a dus la scaderea abrupta a dobanzilor in lei, astfel ca diferenta intre costul acestora si acelor in euro a devenit din ce in ce mai mica. In unele cazuri costurile au devenit chiar comparablie.

Acest lucru a dus la eliminarea treptata a imprumuturilor in valuta, astfel ca bancile au ajuns sa acorde in prezent, in principiu, doar credite in moneda nationala. Varianta in valuta mai poate fi accesata doar la cateva institutii financiare. Mai exact, acestea ofera posibilitatea luarii unui credit in euro doar celor care obtin veniturile denominate in aceasta moneda.

Creditele in lei nu sunt lipsite totusi de riscuri, deoarece imprumuturile pentru locuinte au dobanzi variabile, care sunt indexate in functie de dobanzile de pe piata interbancara.

In acest sens un risc foarte mare vine din partea Robor care desi a scazut pana la minime istorice evolutia acestuia se poate inversa oricand. Se poate observa ca de-a lungul anilor evolutia acestuia a inregistrat atat scaderi ample, cat si cresteri pe masura.

Pe de alta parte, un atu important al creditelor in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.

Iar daca avem in vedere deprecierea abrupta a monedei nationale din ultima perioada, un credit in lei poate fi o alegere mai prudenta.

Din acest motiv este foarte important ca solicitantii de credite sa compare ofertele a cat mai multe banci, deoarece pot economisi in acest fel sume importante.

Un avantaj al creditelor in lei vine si din prisma avansului. Ca urmare a reglementarilor BNR de la finalul anului 2011, creditele in lei presupun un avans minim de 15%.

Pe de alta parte, in cazul creditelor imobiliare acordate in alta valuta situatia este diferita. Daca imprumutul este acordat in aceeasi moneda in care solicitantii isi incaseaza veniturile, avansul minim porneste de la 20%. Cei care doresc un imprumut intr-o alta valuta decat cea in care obtin salariul, trebuie sa prezinte un avans minim de cel putin 25%.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus