Cum se ajusteaza dobanzile?

Modificarile aduse dobanzilor variabile de la credite se pot face, potrivit legii, numai in functie de un indice de referinta verificabil, la care se adauga o marja fixa stabilita prin contract.

De exemplu, un credit are o marja fixa de 2 puncte procentuale peste indicele de referinta, iar valoarea indicelui este 2%. Rata dobanzii va fi de 4%. Daca indicele creste la 3%, atunci rata dobanzii se va modifica la 5%.

In cazul creditelor in lei, indicele de referinta utilizat depind de momentul acordarii creditului:
  • incepand cu data de 2 mai 2019, bancile pot folosi un singur indice de referinta - Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). Acest indice este calculat trimestrial de catre BNR, in baza tranzactiilor de pe piata interbancara.
  • la credite vechi (acordate inainte de 2 mai 2019), bancile actualizeaza dobanzile in functie de indicele Robor. Acest indice este calculat zilnic de catre BNR, in baza cotatiilor de dobanda practicate de principalele banci. Robor se calculeaza pe diverse scadente. Cel mai des, bancile utilizeaza ca referinta la credite fie rata Robor la 3 luni, fie rata Robor la 6 luni.
La creditele in valuta, bancile utilizeaza urmatorii indici de referinta:
  • la creditele in euro, bancile pot utiliza indicele Euribor, care reprezinta indicele monetar de referinta din zona euro
  • la creditele in alte valute, bancile utilizeaza indicele Libor, care este un indice global si reprezinta rata de dobanda la care bancile internationale se imprumuta intre ele.

Dobanzile variabile practicate la credite se actualizeaza in functie de indicele de referinta, de regula trimestrial sau semestrial.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus