Ce perioada de rambursare aleg?

Majoritatea creditelor imobiliare ofera clientilor posibilitatea de a se imprumuta pe perioade de pana la 30 ani. Termenul maxim de rambursare a unui credit imobiliar se intinde, in unele cazuri, chiar pana la 35 de ani.  Conditia este ca la scadenta persoana respectiva sa nu depaseasca varsta legala de pensionare.

Alegerea termenului optim de rambursare se face insa de la caz la caz. Nu trebuie neaparat aleasa perioada maxima de rambursare oferita de banca, doar pentru a obtine o rata lunara cat mai mica.

Cu cat perioada de rambursare este mai extinsa, cu atat dobanzile totale platite de cel care se imprumuta sunt mai mari. De exemplu, la un credit de 20.000 euro cu o rata a dobanzii de 8%, clientul face o economie de aproximativ 5.000 de euro daca reduce perioada de rambursare de la 25 la 20 de ani. Acest lucru inseamna acceptarea unei rate mai mari, insa efortul financiar suplimentar este de numai 12 euro pe luna.


Bineinteles, nu intotdeauna este posibila comprimarea termenul de creditare, deoarece solicitantii trebuie sa se incadreze in criteriile impuse de banca centrala. Pentru persoanele aflate la limita pragului de indatorare, singura solutie pentru a se califica pentru un imprumut ramane varianta extinderii duratei finantarii.

Perioada de rambursare se poate reduce ulterior, prin rambursari anticipate. Din septembrie 2016, bancile nu mai pot percepe comisioane de rambursare anticipata si nici nu pot conditiona acest drept de plata unei sume minime.

Consumatorul are dreptul sa aleaga modalitatea de refacere a graficului de rambursare, dupa o plata anticipata:

  • reducerea perioadei de rambursare si mentinerea ratei la acelasi nivel (optiunea care aduce cele mai mari economii de costuri pentru consumator)
  • reducerea ratei lunare si mentinerea perioadei de rambursare 
  • o combinatie intre cele doua optiuni de mai sus (reducerea ratei, concomitent cu scaderea perioadei de rambursare).

 

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei
Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei

Modificarea dobanzii de politica monetara operata ieri si decalajul dintre indicii de referinta IRCC si ROBOR vor avea efecte palpabile asupra dobanzilor platite de debitori.

11 Ianuarie 2022 | Imobiliare

BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus