La ce comisioane trebuie sa fiu atent?

Principalul cost al unui cont curent este comisionul de administrare. Acesta este perceput chiar si in atunci cand nu exista activitate pe acel cont (plati, incasari, retrageri, etc.).

In unele cazuri, conturile inactive pe o perioada de timp sunt considerate conturi dormante si trec pe o alta schema de tarifare. In anumite situatii, daca timp de cateva luni contul curent este inactiv, banca il poate inchide. 


Pe langa administrare, majoritatea operatiunilor realizate prin intermediul contului curent au costuri separate. In alegerea unui cont, o atentie deosebita trebuie acordata urmatoarelor operatiuni:

-    incasare: in mod normal, comisionul de incasare trebuie sa fie zero, iar bancile care percep astel de comisioane pot fi usor evitate, deoarece majoritatea institutiilor nu percep astfel de comisioane;

-    depunere numerar: ca si in cazul de mai sus, depunerea de numerar este de cele mai multe ori gratuita, insa daca nu suntem atenti in alegerea banci, putem ajunge sa platim comision pentru aceasta operatiune;

-    plati: comisioanele pentru plati intrabancare ar trebui sa fie mult mai ieftine decat cele pentru plati interbancare, in anumite cazuri fiind chiar scutite de comisioane. Aceste costuri pot fi mult reduse daca utilizam serviciile de internet banking si mobile banking.

-    Retragere de numerar: de regula, comisionul de retragere de numerar de 0,5% din suma depusa, in cazul operatiunilor la ghiseu. Acest cost poate fi evitat utilizand cardul de debit la bancomat.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?
Ce avantaje ofera aplicatiile bancare mobile?

In perioada izolarii sociale, multi au descoperit ca pot scuti drumuri la ghiseu si pot face chiar economii cu ajutorul aplicatiilor bancare mobile. Conso va prezinta principalele facilitati oferite de aceste aplicatii.

14 Mai 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

Inapoi sus