Cum se face o plata?

Contul bancar permite efectuarea de plati, prin completarea unui ordin de plata. Acesta poate fi depus in format fizic la ghiseu sau in format electronic, prin serviciul de internet banking si mobile banking.

Ordinul trebuie sa fie completat cu:


-     numele platitorului si codul IBAN al contului din care se face plata,
-    suma ce urmeaza a fi transferata
-    numele beneficiarului si codul IBAN al contului in care se incaseaza banii,
-    o descriere a motivului pentru care se face plata. Spre exemplu, daca se initiaza un ordin de plata pentru achitarea unei facturii, se vor inscrie numarul facturii sau codul de abonat, pentru ca furnizorul sa stinga datoria corespunzatoare.

Contul curent permite clientilor sa efectueze plati electronice, fara a mai retrage numerar. In acest mod, banca va retine o suma de bani din cont si o va vira in contul bancar indicat, denumit contul beneficiarului.

Inainte de face o plata, verificati intotdeauna daca beneficiarul nu are cumva un cont deschis la aceeasi banca, caz in care plata se numeste intrabancara. Avantajul este ca veti plati comisioane mai mici pentru efectuarea platii sau chiar deloc.

Daca beneficiarul are cont deschis la alta banca, plata se numeste interbancara. Platile interbancare sunt ceva mai scumpe, insa mult mai ieftine decat o operatiune in numerar. In acest caz, circuitul banilor este mai complex:

-    banca platitorului retine banii din contul curent si trasmite ordinul de plata catre o casa de compensare
-    casa de compensare aloca transferurile la nivel agregat intre banci
-    banca platitorului incaseaza banii si aloca suma platita in contul clientului.

Platile in lei de valori mici sunt compensate prin intermediul TransFond (pentru sume de pana la 50.000 lei), durata operatiunii fiind de maxim 1 zi. Sumele de valori mari (peste 50.000 lei) sunt compensate de BNR, operatiunea realizandu-se in aceeasi zi. Pentru aceste servicii, casele de compensare solicita bancilor un comision modic – 0,51 lei/operatiune la TransFond si 6 lei/operatiune la BNR.

Aceste comisioane sunt transferate clientilor de catre banci, care adauga la randul lor noi comisioane. In functie de politica fiecarei banci, aceste comisioane sunt evidentiate separat sau cumulate intr-unul singur.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

4 Ianuarie 2022 | Articol sponsorizat

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

6 August 2020 | Transferuri de fonduri

Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?
Cum poti sa retragi cash cand platesti la POS?

Benzinariile Rompetrol ofera servicul de cashback clientilor, care pot scoate numerar de la POS-uri in limita a 200 de lei, daca fac in prealabil o plata cu cardul. Rompetrol nu percepe comision, dar bancile partenere ar putea sa o faca.

29 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate
Revolutia Revolut incepe sa piarda din atractivitate

Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.

16 Iunie 2020 | Transferuri de fonduri

Mai multe articole

Inapoi sus