Ce este codul IBAN?

Fiecare cont curent are un numar unic de identificare, format din 24 de caractere. Acesta este denumit cod IBAN (International Bank Account Number), el fiind recunoscut la nivel international.

Codul IBAN a introdus pentru a facilita efectuarea platilor interbancare. El permite identificarea beneficiarului platii, chiar daca platitorul nu specifica niciun alt detaliu cu privire la contul unde trebuie sa ajunga banii.


Primele doua caractere ale codului IBAN reprezinta indicativul tarii. Pentru Romania, codul IBAN incepe intotdeauna cu RO. Urmeaza doua cifre generate dupa un algoritm special si indicativul bancii la care este deschis contul (4 caractere) si o serie de alte 16 cifre si litere generate de un algoritm special.

Nu trebuie insa confundat codul IBAN cu numarul de cont, atribuit intern de banca. Acest numar de cont este recunoscut doar de catre sistemul informatic al bancii respective si nu se utilizeaza de client pentru a face plati sau incasari. De exemplu, daca trebuie sa incasam o suma de bani in cont, trebuie intotdeauna comunicat persoanei care face plata doar codul IBAN al contului propriu.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus