Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Mai pot obtine credit daca am avut restante?

De cele mai multe ori, aparitia unei restante la Biroul de Credit nu mai permite unei persoane sa obtina credit, fiind nevoita sa astepte 4 ani pana cand informatia se sterge din baza de date.
 
Sunt insa si cazuri cand persoane care au avut restante au putut totusi obtine un imprumut. In general, acesta este cazul clientilor care pot demonstra ca intarzierea a fost generata de cauze care tin de imposibilitatea achitarii ratei din alte motive decat cele financiare (ex. a fost bolnav, a fost plecat din tara, nu a fost notificat ca i s-a marit rata, etc).
 
De asemenea, este foarte importanta valoarea restantei, precum si perioada de intarziere. Cu cat acestea sunt mai reduse, cu atat sansele de a obtine un nou imprumut sunt mai mari.
 
E bine de stiut ca bancile isi stabilesc propriile conditii de finantare pentru cei care sunt inscrisi cu restante in baza de date a Biroului de Credit, iar raspunsul final difera de la o banca la alta, in functie politica de creditare din acel moment si gradul de risc pe care banca doreste sa si-l asume.
 
Unele banci au conditii diferite la acordarea de credite pentru restantieri, caracterizate in general, prin costuri mai mari sau restrictii privind suma maxima ce poate fi obtinuta.
 
Accesul la credit al restantierilor s-ar putea imbunatati semnificativ pe viitor, pe masura ce bancile vor incepe sa foloseasca scoringul oferit de Biroul de Credit.
 
Acesta permite evitarea cazurilor cand pentru o restanta minora inregistrata la cardul de credit, clientului sa ii fie refuzata din start acordarea unui credit ipotecar, indiferent de situatia sa financiara.
 
Scoringul permite ca un client cu restante sa isi imbunatateasca nota acordata de Biroul de Credit, pe masura ce isi respecta obligatiile asumate la alte contracte de credit. In statele dezvoltate, bancile au construit chiar produse speciale de creditare care ajuta persoanele cu istoric negativ sa isi refaca “imaginea” in fata bancilor.
 

Ai nevoie de un credit?

ALTE GHIDURI DE INTERES


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru