Ghiduri Biroul de Credit

Ce este Biroul de Credit?

Biroul de Credit, singura institutie de profil din Romania, este o societate comerciala pe actiuni, infiintata in anul 2004 la initiativa organismelor financiare internationale, a Bancii Nationale a Romaniei si a sectorului financiar-bancar romanesc. 

Biroul de Credit administreaza o baza de date, unde Participantii (institutiile de credit si institutiile financiare nebancare participante) inregistreaza datele cu caracter personal ale solicitantilor de credit, ale imprumutatilor, codebitorilor si garantilor, precum si informatii referitoare la creditele acordate imprumutatilor si la modalitatea de plata a acestora. 

Prelucrarea datelor personale se realizeaza in baza interesului legitim al Participantilor si al Biroului de Credit pentru desfasurarea unei activitati de creditare responsabile, in conditiile protejarii, facilitarii accesului la creditare si prevenirii indatorarii excesive a persoanelor vizate.

Participantii sunt obligati prin lege ca, inaintea incheierii unui contract de credit, sa evalueze capacitatea solicitantilor de credit de a plati ratele la timp, sa determine gradul de indatorare al acestora si sa identifice, in timp util, riscul de neplata al creditului. Pentru a-si indeplini aceste obligatii, Participantii au decis sa inregistreze, intr-o baza de date comuna, (administrata de Biroul de Credit), informatiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice si la modalitatea de plata a acestora. 

Informatiile inregistrate de catre Participanti in baza de date a Biroului de Credit sunt prelucrate de acesta prin organizarea lor sub forma Raportului de Credit si calculul FICO Score. Raportul de Credit, cu sau fara FICO Score este furnizat doar Participantilor atunci cand li se solicit? acordarea unui credit sau atunci când monitorizeaza comportamentul propriilor debitori.

Astfel, atunci cand solicitati un imprumut, creditorul va cere Biroului de Credit eliberarea unui Raport de Credit, cu sau fara FICO Score, pentru a decide daca va poate acorda imprumutul si daca aveti posibilitatea de a-l rambursa, tinand cont si de celelalte credite pe care le aveti la momentul solicitarii imprumutului. Totodata, creditorul va dori sa afle cum v-ati platit creditele obtinute in ultimii 4 ani (de ex. daca ati avut restante) pentru a stabili daca, in cazul in care va acorda creditul, exista riscul sa nu il rambursati sau sa intarziati cu plata ratelor.   

ATENTIE! 

Biroul de Credit nu este sau detine o “Lista a rau-platnicilor”. In baza de date a Biroului de Credit sunt inregistrate mai multe persoane care isi platesc ratele la timp decat cele care au sau au avut restante. 

Biroul de Credit nu spune creditorilor sa va acorde sau nu credit. Decizia de a va acorda imprumutul apartine exclusiv creditorului.