Ce este Biroul de Credit?

Biroul de Credit, singura institutie de profil din Romania, este o societate comerciala pe actiuni, infiintata in anul 2004 la initiativa organismelor financiare internationale, a Bancii Nationale a Romaniei si a sectorului financiar-bancar romanesc. 

Biroul de Credit administreaza o baza de date, unde Participantii (institutiile de credit si institutiile financiare nebancare participante) inregistreaza datele cu caracter personal ale solicitantilor de credit, ale imprumutatilor, codebitorilor si garantilor, precum si informatii referitoare la creditele acordate imprumutatilor si la modalitatea de plata a acestora. 

Prelucrarea datelor personale se realizeaza in baza interesului legitim al Participantilor si al Biroului de Credit pentru desfasurarea unei activitati de creditare responsabile, in conditiile protejarii, facilitarii accesului la creditare si prevenirii indatorarii excesive a persoanelor vizate.

Participantii sunt obligati prin lege ca, inaintea incheierii unui contract de credit, sa evalueze capacitatea solicitantilor de credit de a plati ratele la timp, sa determine gradul de indatorare al acestora si sa identifice, in timp util, riscul de neplata al creditului. Pentru a-si indeplini aceste obligatii, Participantii au decis sa inregistreze, intr-o baza de date comuna, (administrata de Biroul de Credit), informatiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice si la modalitatea de plata a acestora. 

Informatiile inregistrate de catre Participanti in baza de date a Biroului de Credit sunt prelucrate de acesta prin organizarea lor sub forma Raportului de Credit si calculul FICO Score. Raportul de Credit, cu sau fara FICO Score este furnizat doar Participantilor atunci cand li se solicit? acordarea unui credit sau atunci când monitorizeaza comportamentul propriilor debitori.

Astfel, atunci cand solicitati un imprumut, creditorul va cere Biroului de Credit eliberarea unui Raport de Credit, cu sau fara FICO Score, pentru a decide daca va poate acorda imprumutul si daca aveti posibilitatea de a-l rambursa, tinand cont si de celelalte credite pe care le aveti la momentul solicitarii imprumutului. Totodata, creditorul va dori sa afle cum v-ati platit creditele obtinute in ultimii 4 ani (de ex. daca ati avut restante) pentru a stabili daca, in cazul in care va acorda creditul, exista riscul sa nu il rambursati sau sa intarziati cu plata ratelor.   

ATENTIE! 

Biroul de Credit nu este sau detine o “Lista a rau-platnicilor”. In baza de date a Biroului de Credit sunt inregistrate mai multe persoane care isi platesc ratele la timp decat cele care au sau au avut restante. 

Biroul de Credit nu spune creditorilor sa va acorde sau nu credit. Decizia de a va acorda imprumutul apartine exclusiv creditorului.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus