Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Ghid Biroul de Credit

1.1 Ce este Biroul de Credit?

PDF Printeaza
Birourile de credit sunt companii private care colecteaza informatii despre clientii diverselor institutii financiare, iar uneori chiar si despre clientii altor furnizori de servicii. Rolul lor este sa ajute participantii (institutiile care furnizeaza date) ca sa distinga mai usor clientii buni platnici de cei rau platnici.
 
In Romania, compania care functioneaza ca principal birou de credit poarta chiar denumirea Biroul de Credit. Aceasta s-a infiintat in 2003 la initiativa sectorului financiar, avand 25 de banci ca principali actionari.
 
Baza sa de date cuprinde, in prezent, atat date furnizate de bancile actionare, cat si de la banci si alte institutii financiare care au calitatea de participanti.
 
Regula de baza este ca doar institutiile care furnizeaza date au acces la informatiile oferite de birourile de credit.
 
In momentul in care un client solicita un imprumut de la o banca (sau institutie de credit nebancara care furnizeaza date biroului de credit), aceasta poate verifica in baza de date comuna daca solicitantul a avut restante in trecut sau daca are credite in derulare.
 
In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului, ajutand banca sa evalueze mai corect riscul de neplata.

Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

270 Opinii

CEC Bank

245 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

Facebook