Evit penalizarile daca schimb societatea de asigurare?

Odata cu intrarea in vigoare a sistemului bonus-malus, societatile de asigurare care ofera polite RCA trebuie sa gestioneze o baza de date comuna (CEDAM), in care vor fi inserate informatii privind comportamentul clientilor in trafic.

In momentul in care un client inregistreaza un incident, societatea de asigurare care a platit daunele pe baza politei RCA va trebui sa transmita catre CEDAM aceasta informatie, pentru a putea fi consultata ulterior de orice asigurator.

Baza de date va trebui consultata obligatoriu in momentul in care se incheie o polita RCA, pentru a stabili in ce clasa se incadreaza solicitantul. Daca baza de date nu este disponibila, atunci polita se incheie pe baza unei declaratii pe proprie raspundere a clientului.

In consecinta, un client care se regaseste intr-o clasa de penalizare nu va putea sa isi ascunda incidentele din trafic, chiar daca decide sa schimbe societatea de asigurari la reinnoirea politei.

La vanzarea autoturimului, proprietarul isi pastreaza clasa de bonus-malus in care se afla la momentul tranzactiei. Aceasta va fi luata in considerare in situatia in care va achizitiona o noua masina pentru care se incheie o polita RCA.

Daca o persoana are mai multe autoturisme, pe fiecare dintre acestea va inregistra o clasa diferita de bonus-malus, in functie de istoricul incidentelor fiecarei masini in parte.

In afara de aceasta exceptie, sistemul de bonus-malus este conceput sa se aplice pentru proprietarul autoturismului. Mai exact, pe intreaga perioada de detinere a unui autoturism, proprietarul este cel care va primi bonusurile sau i se vor imputa penalizarile, indiferent de persoana caruia i-a incredintat spre utilizare autoturismul.

Spre exemplu, in cazul in care sotia detine un autoturism, dar sotul este cel care il conduce in mod frecvent, orice accident provoaca acesta din urma va fi imputat tot sotiei, ca unica raspunzatoare pentru vehicolul asigurat.

Ai nevoie de un credit?

ALTE GHIDURI DE INTERES


Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Asigurarea obligatorie de locuinta

Asigurarea obligatorie de locuinta trebuie incheiata de toti propietarii de locuinte din Romania, atat din mediul urban cat si rural. Obiectivul urmarit de stat a fost despagubirea propietarilor impotriva daunelor provocate de calamitati naturale. Ce imobile nu se pot asigura, cat costa si care sunt riscurile acoperite si altele in Ghidul Asigurare

Inapoi sus