Cum se stabileste valoarea despagubirilor?

Valoarea despagubirilor acordate pentru vehiculele avariate nu poate depasi valoarea pagubei sau a vehiculului.
Paguba este egala cu:
  • costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor, ori de inlocuire a acestora, tinand cont de preturile practicate de unitatile de specialitate;
  • cheltuielile cu transportul vehiculului
  • cheltuieli efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative.
In cazul in care valoarea pagubei depaseste 75% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului se declara dauna totala.

Valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileste in functie de gradul de uzura al masinii (vechimea acestuia, utilizarea si starea de intretinere).

Daca in urma accidentului, au fost mai multe persoane prejudiciate, iar valoarea totala a prejudiciilor depaseste limita de despabubire, fiecare persoana va primi o despagubire, proportional cu cota parte ce ii revine din valoarea totala a prejudiciului.
 
De exemplu, daca 2 persoane au suferit daune materiale de 300.000 euro si respectiv 500.000 euro, dar limita maxima de despagubire este 750.000 euro. Cota parte a fiecareia va fi de 37,5% in primul caz (300.000/800.000) si de 62,5% in al doilea caz. Prin urmare, prima persoana va primi 281.250 euro (37,5% x 750.000= 281.250 euro), iar cea de-a doua – 468.750 euro.

Ai nevoie de un credit?

ALTE GHIDURI DE INTERES


Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Asigurarea obligatorie de locuinta

Asigurarea obligatorie de locuinta trebuie incheiata de toti propietarii de locuinte din Romania, atat din mediul urban cat si rural. Obiectivul urmarit de stat a fost despagubirea propietarilor impotriva daunelor provocate de calamitati naturale. Ce imobile nu se pot asigura, cat costa si care sunt riscurile acoperite si altele in Ghidul Asigurare

Inapoi sus