Cum se stabileste valoarea despagubirilor?

Valoarea despagubirilor acordate pentru vehiculele avariate trebuie sa acopere costurilor necesare pentru readucerea autovehiculului in starea anterioara producerii accidentului.

Costul de reparatie include costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor avariate, ori de inlocuire a acestora, tinand cont de preturile practicate de unitatile de specialitate.

In cazul in care valoarea reparatiilor depaseste valoarea vehiculului la data producerii accidentului se declara dauna totala economica. In acest caz, despagubirea va fi egala cu diferenta dintre valoarea de piata a autovehiculului si valoarea epavei.

Valoarea de piata se stabileste cu ajutorul unor sisteme specializate, care trebuie sa tina cont de valoarea de inlocuire a vehiculului cu unul care sa aiba caracteristici similare (marca, tip, model, an de fabricatie, dotari, parcurs in kilometri, stare de intretinere).

Daca in urma accidentului, au fost mai multe persoane prejudiciate, iar valoarea totala a prejudiciilor depaseste limita de despabubire, fiecare persoana va primi o despagubire, proportional cu cota parte ce ii revine din valoarea totala a prejudiciului.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus