Cum functioneaza sistemul bonus-malus?

Un asigurat nou, fara istoric in asigurare, este incadrat in clasa neutra B0. Clientii din aceasta clasa nu beneficiaza de nicio reducere fata de tariful standard, dar nici nu platesc mai mult.

Restul asiguratilor, in functie de comportamentul lor din perioada anterioara, vor fi insa incadrati intr-o clasa superioara sau inferioara, pornind tot de la nivelul standard al tarifelor. Reducerea sau penalizarea depinde de durata politei:

  • cei care incheie polite pe 12 luni, urca 2 clase daca in anul anterior nu au avut daune si pierd 4 clase pentru primul accident. Cei care provoaca 2 accidente intr-un an sunt dati in jos 7 trepte, iar cei care provoaca 3 accidente intr-un an sunt retrogradati 8 trepte.
  • cei care incheie polite pe 6 luni, castiga 1 clasa daca nu au avut niciun incident si sunt penalizati pe acelasi sistem ca mai sus in caz de accidente.
In total, exista 14 trepte de bonusuri (clase de risc ce beneficiaza de reduceri fata de tariful standard) si 8 trepte de penalizare.

In consecinta, un sofer care a provocat 3 accidente in anul anterior, indiferent de valoarea daunelor provocate, va plati din 2010 o prima RCA dubla.

Soferii care reusesc sa nu provoace accidente vor beneficia de o reducere a tarifelor standard practicate de societatile de asigurare. Cu toate acestea, acordarea de bonusuri se face intr-un ritm mult mai lent decat aplicarea penalizarilor. Pentru a beneficia de reducerea maxima de 50%, soferii trebuie sa insumeze 7 ani consecutivi – de acum inainte - fara incidente.
 

Calculator RCA: Bonus-malus

Ai nevoie de un credit?

ALTE GHIDURI DE INTERES


Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Asigurarea obligatorie de locuinta

Asigurarea obligatorie de locuinta trebuie incheiata de toti propietarii de locuinte din Romania, atat din mediul urban cat si rural. Obiectivul urmarit de stat a fost despagubirea propietarilor impotriva daunelor provocate de calamitati naturale. Ce imobile nu se pot asigura, cat costa si care sunt riscurile acoperite si altele in Ghidul Asigurare

Inapoi sus