Cum fac dovada politei RCA?

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA la un control al Politiei prin prezentarea unui document pe suport hartie sau electronic sau prin verificarea online a bazei de date AIDA.


La un control al Politiei, soferul trebuie sa faca dovada incheierii politei RCA. In prezent, legislatia permite soferilor sa faca dovada prin 3 modalitati. Daca iti cumperi polita online, poti face dovada prin oricare din modalitatile de mai jos:

1. Prezentarea politei RCA pe hartie

Aceasta este metoda traditionala prin care soferii au facut in trecut dovada incheierii unei polite RCA. La un control al Politei, prezinti documentul primit la cumpararea asigurarii.

Inainte, polita RCA se imprima pe formulare speciale, care aveau fundal verde pentru asigurarea Carte Verde. Formularele speciale au fost eliminate, dupa ce Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) a decis ca asigurarea Carte Verde sa se imprime pe hartie alba de la 1 iulie 2020.

Atunci cand cumperi asigurarea RCA pe Conso, primesti imediat pe email polita RCA, sub forma unui fisier cu extensia “pdf” (ce poate fi citit de orice computer, telefon sau tableta). Astfel, poti imprima singur polita RCA la orice imprimanta alb-negru.


2. Prezentarea politei RCA pe surport electronic

Din septembrie 2020, Politia accepta ca dovada si polita RCA pe suport electronic,ca urmare a modificarii Normei privind asigurarile auto de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Practic, daca ai documentul salvat pe telefon, poti face oricand dovada incheierii politei RCA.

Atunci cand cumperi RCA pe Conso, polita RCA se emite imediat dupa confirmarea platii cu cardul. Conso iti trimite pe loc un email, avand in atasament polita RCA pe suport electronic (pdf).

Salveaza documentul pe telefon, laptop sau tableta si ai dovada la indemana in cazul unui control al Politiei.


Mai mult, polita RCA este salvata automat in contul tau creat pe Conso si o poti descarca ori de cate ori doresti. Astfel, daca ai un telefon cu acces la internet, poti face dovada politei RCA comod si rapid.

3. Interogarea bazei de date AIDA

O alta modalitate de verificare a politei RCA este interogarea online a bazei de date privind asigurarile auto – AIDA - administrata de BAAR. 

Verificarea de face in timp real. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi numarul de inmatriculare sau seria de sasiu si primesti imediat un raspuns care cuprinde:
- Existenta unei polite RCA pentru autovehiculul cautat
- Perioada de inceput si de sfarsit a politei
- Societatea care a asigurat autovehiculul.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA
Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Sunt vizate de textul noii directive in principal despagubirile in urma insolventelor unor societati de asigurare, sumele minime asigurate, controalele privind incheierea RCA si utilizarea certificatelor cu istoricul daunelor in statele membre.

14 Decembrie 2021 | Asigurari

Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus