Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Ghid asigurari de locuinte

1.1 Cine trebuie sa incheie asigurarea obligatorie de locuinta?

PDF Printeaza

Asigurarea obligatorie de locuinta a intrat in vigoare incepand cu 15 iulie 2010 si este reglementata prin Legea 206/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Obiectivul urmarit de stat a fost despagubirea proprietarilor de locuinta impotriva daunelor provocate numai de calamitati naturale, in conditiile in care cea mai mare parte a imobilelor din Romania nu sunt asigurate deloc.

Polita trebuie incheiata de toti proprietarii de locuinte din Romania, atat din mediul urban cat si rural. Exceptie fac persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social, caz in care, potrivit legii, prima de asigurare obligatorie este suportata din bugetele locale, precum si cei care includ in asigurarea facultativa cele 3 riscuri aferente politei obligatorii.

Prin acesta polita, vor putea fi asigurate chiar si imobilele amplasate in zonele cu risc ridicat de inundatii sau cele care au fost ani la rand spulberate de ape, in conditiile in care companiile de asigurari evitau sa-si incheie polite facultative in astfel de situatii.

Daca locuintele sunt deja afectate de inundatii, nu vor putea fi asigurate decat in momentul in care se vor efectua lucrarile de reparatii sau constructii corespunzatoare.

Mai exact, proprietarii care doresc sa isi asigure locuinta au la dispozitie 2 variante. Fie incheie mai intai o polita obligatorie pentru 10.000 sau 20.000 euro, dupa caz, iar daca se doreste, suplimentar si o polita facultativa, fie opteaza din start pentru acestea doua la pachet.

Mai exact, nu se poate poate opta numai pentru polita facultativa de locuinta, chiar daca se acopera prin intermediul acesteia si cele 3 riscuri prevazute in polita obligatorie.

Vocea clientului

Cele mai comentate

BCR

270 Opinii

CEC Bank

245 Opinii

Foloseste cuprinsul pentru a naviga direct la sectiunea ghidului care te intereseaza. Te sfatuim sa citesti cu atentie informatiile din aceste pagini, pentru a intelege cat mai bine detaliile produsului sau serviciului.

Alte ghiduri:

  • Biroul de CreditGhid Biroul de Credit: ce este Biroul de Credit, calcul scoring Biroul de Credit, dupa cate zile se raporteaza sau se sterg restantele, etc. Ghid complet pe Conso.ro
  • Asigurari autoGhid asigurari auto: ce este polita RCA, limite de despagubire, ce inseamna bonus-malus, cum se acorda despagubiri prin polita de asigurare RCA, etc. Ghid complet.
  • Drepturile consumatorilor de crediteGhid despre drepturile consumatorilor de credite: drepturi la analiza dosarului, conditii renuntare credit, sfaturi de la ANPC privind OUG 50/2010. Ghid complet.

Facebook