Ce este polita RCA?

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul.

In momentul incheierii unei asigurari RCA, clientul trebuie sa primeasca:

  • Polita de asigurare
  • Vigneta (autocolantul care se aplica pe parbrizul autoturismului, in loc vizibil din exterior)
  • Documentul international de asigurare.

Asigurarea obligatorie RCA se incheie, de regula, pe o perioada de 6 luni sau 12 luni pentru autoturismele inmatriculate in Romania.

In stabilirea tarifelor, companiile de asigurare pot acorda reduceri cumulate de cel mult 25%. Aceasta limita nu se aplica in cazul reducerilor pentru:
  • Pensionari;
  • Persoane cu deficiente locomotorii
  • Sistemul bonus-malus.

Polita de asigurare intra in vigoare:

  • Din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea politei anterioare, pentru asiguratii care incheie o asigurare cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
  • Din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat documentul, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabila la momentul incheierii asigurarii.
 
Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24,00 a ultimei zi de valabilitate a politei. In cazul in care in perioada de valabilitate a politei, intervin modificari fata de datele inscrise, asiguratul este obligat sa informeze societatea de asigurare cu privire la acestea.

Ai nevoie de un credit?

ALTE GHIDURI DE INTERES


Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Asigurarea obligatorie de locuinta

Asigurarea obligatorie de locuinta trebuie incheiata de toti propietarii de locuinte din Romania, atat din mediul urban cat si rural. Obiectivul urmarit de stat a fost despagubirea propietarilor impotriva daunelor provocate de calamitati naturale. Ce imobile nu se pot asigura, cat costa si care sunt riscurile acoperite si altele in Ghidul Asigurare

Inapoi sus