Cine trebuie sa incheie asigurarea obligatorie de locuinta?


Asigurarea obligatorie de locuinta a intrat in vigoare incepand cu 15 iulie 2010 si este reglementata prin Legea 206/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Obiectivul urmarit de stat a fost despagubirea proprietarilor de locuinta impotriva daunelor provocate numai de calamitati naturale, in conditiile in care cea mai mare parte a imobilelor din Romania nu sunt asigurate deloc.

Polita trebuie incheiata de toti proprietarii de locuinte din Romania, atat din mediul urban cat si rural. Exceptie fac persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social, caz in care, potrivit legii, prima de asigurare obligatorie este suportata din bugetele locale, precum si cei care includ in asigurarea facultativa cele 3 riscuri aferente politei obligatorii.

Prin acesta polita, vor putea fi asigurate chiar si imobilele amplasate in zonele cu risc ridicat de inundatii sau cele care au fost ani la rand spulberate de ape, in conditiile in care companiile de asigurari evitau sa-si incheie polite facultative in astfel de situatii.

Daca locuintele sunt deja afectate de inundatii, nu vor putea fi asigurate decat in momentul in care se vor efectua lucrarile de reparatii sau constructii corespunzatoare.

Mai exact, proprietarii care doresc sa isi asigure locuinta au la dispozitie 2 variante. Fie incheie mai intai o polita obligatorie pentru 10.000 sau 20.000 euro, dupa caz, iar daca se doreste, suplimentar si o polita facultativa, fie opteaza din start pentru acestea doua la pachet.

Mai exact, nu se poate poate opta numai pentru polita facultativa de locuinta, chiar daca se acopera prin intermediul acesteia si cele 3 riscuri prevazute in polita obligatorie.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus