Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

In ciuda crizei generate de coronavirus, bugetele programelor Rabla din 2021 au fost majorate semnificativ, statul incercand sa ofere o mana de ajutor producatorilor pe fondul cererii mai mici. 

Astfel, bugetul programului Rabla Clasic a fost majorat cu 35 de milioane de lei fata de 2020, pana la 440 milioane de lei pentru acest an, fapt ce duce numarul potentialilor beneficiari la 50.000. 

La randul sau, programul Rabla Plus, dedicat masinilor hibride plug-in si masinilor electrice s-a dublat fata de 2020, ajungand la 400 milioane lei, in linie cu intentiile anuntate la nivelul UE, de focalizare pe energia verde. Programele vor debuta in ultima saptamana din luna aprilie. 

Primele de casare si ecobonusurile cresc consistent

In ultima perioada, prima de casare aferenta programului Rabla era de 6.500 lei, dar in 2021 aceasta va fi majorata cu 1.000 lei, la 7.500 lei. 
Aceasta poate fi cumulata cu ecobonusul pentru cei care cumpara o masina hibrid fara sistem plug-in, bonus care in acest an este majorat de la 2.500 lei la 3.000 de lei. 

Iar in cazul achizitiei unui automobil echipat cu sistem GPL sau GNC (Gaz Natural Comprimat) se va primi un ecobonus de 1.500 de lei, majorat cu 500 de lei fata de valoarea din 2020. 

Mai exista si un al treilea ecobonus, de 1.000 lei, in cazul in care este cumparat un autoturism care emite maxim 124 de grame CO2/km in regim WLTP (105 grame CO2/km in regim NEDC-BT). Si in acest caz majorarea este de 500 lei fata de 2020.

In ceea ce priveste programul Rabla Plus, de incurajare a schimbarii masinilor clasice cu unele “la priza”, primele de casare raman pe loc. Pentru achizitionarea unei masini electrice se ofera o prima de casare de pana la 45.000 lei, dar nu mai mult de jumatate din pretul autovehiculului. 

Si pentru masinile hibride plug-in (cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50 g/km in regim NEDC-BT, respectiv 83 g CO2/km in regim WLTP) prima de casare ramane la valoarea din 2020, de 20.000 lei. 

Per total, cine caseaza o masina veche si cumpara una prin programul Rabla Clasic primeste minim 7.500 lei si maxim 10.500 lei pentru un autoturism hibrid, iar prin cumularea primelor de casare (sistemul de bonificatie nu interzice cumularea primelor de casare) se poate ajunge la o bonificatie de 52.500 lei in cazul achizitiei unei masini electrice (40.000 lei +12.500 lei). 

Bugetul Rabla pentru electrocasnice creste cu 87%

Tot in ultima saptamana din aprilie va incepe si programul Rabla pentru electrocasnice, iar bugetul programului a fost majorat in 2021 de la 40 milioane lei la 75 milioane lei. 

Programul fusese amanat la finalul anului trecut, cu cateva minute inainte de debutul sau, din cauza suspiciunilor privind fraudele informatice. Cei interesati se vor putea inscrie in program din aplicatia informatica pusa la dispozitie de autoritati (se promite ca nu vor mai exista problemele din 2020), care va genera un cod de voucher cu care se poate merge la magazinele participante in maxim 15 zile de la emitere pentru a se achizitiona noile echipamente, in schimbul celor vechi.

Voucherele din acest an au urmatorile valori: 500 de lei pentru laptopuri, 400 de lei pentru masinile de spalat vase, aparate de aer conditionat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscatoare de rufe, 300 de lei pentru masini de spalat rufe (majorare de la 200 lei anterior) si tablete, 200 de lei pentru aspiratoare.

Cum experienta anilor trecuti arata ca unele magazine incep sa scumpeasca produsele compatibile cu programul Rabla pentru electrocasnice inaintea demararii acestuia, se recomanda celor care sunt intesati de o noua achizitie pe baza vouchetului de reduceri sa compare foarte atent preturile vechi cu cele noi pentru a evalua oportunitatea investitiei (daca nu e neaparat nevoie de  un dispozitiv nou,  acesta n-ar trebui cumparat doar pentru ca se ofera un voucher).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?
Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?

Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.

23 Noiembrie 2020 | Auto

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Programul Rabla

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Pentru a primi prima de casare, masina trebuie sa indeplineasca anumite conditii atat tehnice cat si de vechime. Ghidul Programul Rabla arata pas cu pas modul de functionare si ca

Inapoi sus