Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei. 

Potrivit ultimului buletin lunar publicat de BNR, cel pentru luna iulie, dobanzile la depozitele in lei nou constituite au fost in medie de 1,16% (cu 0,47% pentru depozitele de pana la o luna inclusiv, 0,79% dobanda pentru depozitele cu scadenta intre 1 si 3 luni si 1,33% pentru depozitele pe 3-6 luni). 

De la inceputul anului si pana pe 27 septembrie euro se apreciase insa in fata leului cu 1,64%, ceea ce face ca toate aceste depozite in lei sa fi oferit un randament mai mic decat unul in euro, chiar daca dobanzile la euro sunt infime (0,05% este de pilda dobanda medie pentru depozitele cu scadenta cuprinsa intre 3 si 6 luni). 

Abia la depozitele cu scadenta cuprinsa intre 6 si 12 luni dobanda medie la lei urcase la 2% (fata de 0,11% la euro) ceea ce ar conferi inca un mic avantaj pentru economisirea in lei. 

Este adevarat ca exista si banci care ofera mai mult decat dobanda medie calculata de BNR pentru economisirea in lei-de pilda la scadenta la 6 luni avem TBI Bank cu 3,2%,  CEC Bank cu 2,5%, Intesa Sanpaolo Bank cu 2,25%, Garanti cu 2,2%-ce ar fi asigurat un gastig deponentilor in lei raportat la detinerile lor in euro pe aceasta scadenta, dar si destule banci sub aceasta medie

Similar in cazul detinerilor la un an, unde sunt banci ce ofera mai mult chiar de de 3% (TBI Bank-3,6%, CEC Bank-3,1%), deci peste media calculata de BNR. 

Cum stau lucrurile pe segmentul titurilor de stat

In acest moment Ministerul Finantelor vinde prin bursa pana pe 1 octombrie titluri de stat in lei cu dobanzi de 3,25% la un an si 3,75% la 3 ani si titluri in euro cu dobanzi de 1,6% la 5 ani. Daca in primii 3 ani deprecierea leului va fi mai mica de 2% anual, putem spune ca titlurile in lei vor fi mai profitabile.

Oricum, experienta ultimelor valuri de depreciere mai consistenta a monedei nationale (vezi precedenta criza financiara) ne-a aratat ca in momentul in care BNR accepta o devalorizare mai accentuata miscarea nu este una de durata ci se consuma rapid, in cateva saptamani. 

Astfel incat nu prea are sens sa cumparam titluri in euro cu scadenta la 5 ani, eventual doar daca mergem pe ideea ca acestea vor fi vandute si schimbate in lei imediat dupa ce se consuma o depreciere mai consistenta a menedei nationale.

Obligatiuni in euro la bursa

Daca dobanzi de 8-9% la lei, regasite deseori in oferta de obligatiuni corporative de la BVB, reprezinta un bonus considerabil raportat la titlurile de stat in lei, ce ati spune despre dobanzi de 7,5%-8% in euro, precum cele oferite de obligatiunile Prefera Foods sau Ansett Logistics listate recent?

Deja exista dobanzi in euro considerate atractive si raportate la plasamentele in lei dar in aceste cazuri un plus de prudenta nu strica, avem totusi de a face cu obligaituni negarantate in vreme ce la depozite sau titlurile de stat exista plafonul de garantare sau bonitatea statului in spate. 

Eventual, cei care ar vrea sa profite de asemenea randamente le pot include doar intr-un portofoliu foarte diversificat, unde expunerea pe cate un emitent sa nu fie prea consistenta. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus