Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

Desi bugetul public e sub presiunea finantarii unui deficit in crestere, statul a reusit sa se imprumute pe 27 octombrie in euro de la bancile din piata interna la un randament de numai 0,39% in conditiile in care suma adunata a fost apreciabila-1,65 miliarde euro. 

Randamentul scazut reprezinta o performanta in conditiile in care in iulie statul iesea in pietele externe cu emisiuni de obligatiuni in dolari pe 10 si 30 de ani iar randamentele erau cuprinse atunci intre 3 si 4%. 

Fata de stacheta ridicata atunci, a parut ieftin si imprumutul de la populatie in cadrul unei emisiuni de tiluri de stat in euro ce au fost listate in august la BVB si unde dobanzile erau de 2% pe an la o maturitate de 5 ani. 

Faptul ca bancile locale sunt dispuse acum sa imprumute statul atat de ieftin arata ca exista temerea ca moneda nationala poate suferi corectii dupa anul electoral, iar o dobanda mica in euro plus eventuala depreciere a leului ar da per total un randament multumitor. 

Bancile nu sunt prea generoase cu dobanzile la termen

Dar ce alternative de plasare a economiilor in euro au deponentii in aceasta perioada?

Daca fixam un an ca perioada de imobilizare a banilor, cele mai mari dobanzi la termen in euro le gasim in acest moment la BRCI (0,75%), Idea Bank si Credit Agricole (0,7%), TBI Bank (0,6%), etc. 

Printre bancile mari gasim CEC Bank abia la 0,2% (si asta la depozitul pentru copii, depozitele standard au 0,1%), BCR cu 0,05%, ING si Banca Transilvania la 0,01%, BRD cu 0%.

La diferente atat de mici intre banci nici nu prea mai are sens migrarea la scadenta intre oferte concurente, costurile de transfer putand depasi diferenta de randament, cel putin in cazul sumelor de cateva mii de euro. 

Titlurile de stat mai pot fi cumparate la bursa

Cine a pierdut trenul subscrierii, fie in cadrul emisiunii de obligatiuni in euro oferita de Ministerul Finantelor, fie in cazul unor plasamente private de obligatiuni, poate gasi respectivele titluri listate la bursa. 

E drept, pretul de achizitie acum este mai mare uneori (trebuie sa marcheze ceva profit si primii detinatori), se mai adauga si comisionul brokerului, dar in comparatie cu depozitele la termen in euro diferenta este totusi apreciabila. 

Obligatiunile statului se tranzactioneaza in acest moment in jur de 102% din valoarea nominala (valoarea nominala este de 100 euro). Cu alte cuvinte, cei care au platit 100 de euro in august isi pot incasa deja dobanda pe un an daca le vand in octombrie. Nici cei care le cumpara nu se pot plange, randamentul va fi usor sub 2% pe an, in totalul celor 5 ani de economisire, dar la banca stau mult mai rau din acest punct de vedere. 

Obligatiunile in euro de la bursa au randamente mai bune

O ocazie interesanta oferita de asemenea la bursa pare sa fie reprezentata de obligatiunile Patria Bank scadente in 2027 (au fost listate in 2019 si au platit deja 2 cupoane) unde s-au facut tranzactii in jurul valorii de 101% recent (valoarea nominala este de 500 euro). 

Avand in vedere ca dobanda fixa este de 6,5%, platibila semestrial, plasamentul arata interesant pentru cei care vor sa isi plaseze banii in euro in perioada urmatoare. 

Obligatiunile emise de catre dezvoltatorul imobiliar Impact pot fi cumparate chiar sub valoarea nominala in prezent (ultimele tranzactii facute in jur de 98,5%-insa valoarea nominala de 5.000 euro nu este accesibila oricui) in conditiile in care dobanda este de 5,75% pe an, iar scadenta in 2022. 

La capitolul „oferte bune, pacat ca nu se gasesc la cumparare” o mentiune speciala pentru obligatiunile Bancii Transilvania care poarta o dobanda de 3,75% plus Euribor la 6 luni si care sunt scandente in 2028. 

Nici un detinator nu s-a afisat insa in piata astfel incat chiar daca ar exista cumparatori dispusi sa ofere 100.000 euro pentru o obligatiune (valoarea nominala), nu au cum sa o faca momentan. 

Aceeasi problema exista si in cazul obligatiunilor BT Transilvania Leasing IFN (dobanda Euribor 6 luni pus 1,75%) scadente in 2024, precum si a celor emise de Globalworth Real Estate Investments (dobanda fixa de 2,875% si 3% in euro). 

Nu uitati insa ca in acest moment majoritatea emisiunilor de obligatiuni nu sunt garantate astfel incat cei care le cumpara isi asuma un risc mai mare decat in cazul unui depozit la termen, unde exista binecunoscutul plafon de garantare in limita a 100.000 euro/deponent. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus