(P) De ce este necesar sistemul BAUSPAR in Romania?

In momentul in care am preluat Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului am gasit un fond de locuinte deteriorat, complet neintretinut, peste care trecuse cutremurul din '77, dar si o situatie jalnica in satele noastre unde 40% din locuinte sunt din paianta si chirpici. Ce solutii am propus?

Am promovat infiintatarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (Legea 152 din 1998) si am promovat in Parlament Legea creditului ipotecar (Legea 190/1991). Evident ca sumele necesare identificate de noi nu erau suficiente si ne-am orientat spre sistemul de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, care functiona foarte bine in Germania si in alte tari din Europa.

Am inceput sa ne informam asupra acestui sistem in tari precum Germania si Austria. Apoi am trecut la elaborarea legii romanesti pentru implementarea sistemului de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ. Astfel, legea pentru sistemul de economisire-creditare in sistem colectiv afost aprobata in Parlament in 2002.

Ce ne-am dorit noi cu aceasta lege? Ne-am dorit ca toti romanii sa-si ia destinul locativ in propriile maini. Astfel, ei pot economisi pentru a-si construi sau moderniza o locuinta. Mi-a placut si ideea solidaritatii intre generatii: Parintii si bunicii pot economisi pentru imbunatatirea situatiei locative pentru copii sau nepotii lor, care, daca depun anual pe un contract de economisire-creditare pentru domeniul locativ, la 18 ani au o baza pentru a-si face o casa sau a-si cumpara o locuinta. Ce frumos! Nu stiu cate astfel de contracte pentru tineri sub 18 ani avem astazi, insa afirm cu tarie ca statul are obligatia sa inteleaga si sa sprijine acest demers, astfel incat familiile sa-si poata rezolva problemele locative.

M-a impresionat o vorba a doamnei Angela Merkel care spunea: "Increderea este o moneda de mare valoare". Noi de asta avem nevoie – sa avem incredere in dezvoltarea sistemului de economisire-creditare, un sistem care se poate dezvolta numai pe termen lung. O casa se face pas cu pas si nu de pe-o zi pe alta. Afirm ca statul trebuie sa sprijine dezvoltarea domeniului locativ, sa sustina formarea de fonduri prin sistemul de economisire-creditare. Trebuie sa sprijinim familiile si copiii, daca vrem sa facem ceva in aceasta tara. In plus, in opinia mea in aceasta ecuatie – stat, banci de locuinte – trebuie introdusi in mod obligatoriu si companiile de constructii, furnizorii de materiale de constructii.

Cum stam astazi? Criza nu a crutat bancile comerciale, a crutat insa bancile pentru locuinte: Romanii au economisit pentru domeniul locativ la bancile pentru locuinte mai mult de 3 miliarde de lei. Aceasta inseamna ca romanii stiu sa-si ia destinul in propriile maini – aceasta suma extraordinara o pot folosi pentru a imbunatati comfortul locativ. Acesta este un potential urias.
 
Aud insa incercari ale unora de a bloca si acest sistem. Chiar trebuie sa desfiintam tot ce merge bine in tara noastra? Statul incurajeaza acest sector prin primele de stat – ar trebui facut si mai mult. Peste 600.000 de persoane doresc sa investeasca in domeniul locativ prin sistemul de economisire-creditare. Sa invatam din statele cu lunga traditie in dezvoltarea sistemului de economisire-creditare – Germania, Austria - cum putem sa dezvoltam si noi acest sistem.


Prof. Nicolae Noica a condus Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului in perioada 1996-2000.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Clarificari importante pentru sistemul de economisire-creditare

Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.

23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare

Mai multe articole

GHIDURI


Sistemul de economisire-creditare

Contractele de economisire-creditare permit finantarea tuturor lucrarilor care au ca destinatie finala spatiul locativ. Acest sistem sustine eforturile populatiei in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit iar statul sprijina acordand anual celor ce economisesc o suma de bani, denumita prima de stat. Etapa de economisire, prima de stat

Credit anticipat

Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C

Inapoi sus