Sunt garantate sumele depuse la bancile pentru locuinte?


Intrebare:

Prima de la stat este garantata in caz de faliment? Intra sub incidenta legii privind garantarea depozitelor in limita a 50.000 euro? Si in caz ca se aplica legea, BCR Locuinte si BCR sunt tratate ca institutii separate sau se cumuleaza sumele economisite la cele doua banci?

Galateanu Marioara, Constanta

BCR  Banca pentru Locuinte este o institutie de credit de sine statatoare, inmatriculata in Registrul Institutiilor de Credit sub numarul RB-PJR-40-064.

Banca Comerciala Romana, este actionarul majoritar al BCR  Banca pentru Locuinte, ambele institutii bancare administrandu-si insa produsele financiare in mod independent, conform propriilor norme si reglementări interne, neexistand o interdepenenta intre acestea. 

BCR Banca pentru Locuinte este membra la schema de garantare a depozitelor din Romania, platind cota de contributie anuala la Fond pentru alimentarea acestuia in vederea despagubirii depunatorilor proprii.

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar despagubeste depozitele clientilor, respectiv economiile acestora si prima de la stat atata timp cat aceasta este inregistrata in contul clientilor. 

Incepand din anul 2011 plafonul de garantare a fost majorat de la 50.000 la 100.000 euro


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus