Cum se poate mosteni un contract de economisire-creditare?


Intrebare:

Unchiul meu avea un contract de economisire creditare de aproape 4 ani dar de curand a decedat iar eu sunt singurul mostenitor. Daca mostenesc si contul in care el a cumulat banii pot sa il preiau ca fiind un cont cu vechime de 4 ani? Mai exact, daca mai stau 1 an si ajung la 5 ani de economisire pot sa folosesc primele pentru orice scop?

Stanciu Corneliu, Arad

Conform art. 6, alin. 1 din Norma metodologica din data de 10.07.2009, emisa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei: “In cazul decesului unei persoane indreptatite sa primeasca prima de stat, numai succesorul/succesorii sau/sai legal/legali sau testamentar/testamentari are/au dreptul de a solicita incetarea contractului de economisire-creditare sau continuarea acestuia in nume propriu. Succesorul/succesorii primeste/primesc si prima de stat cuvenita persoanei decedate, indiferent daca este/sunt parte si la alte contracte de economisire-creditare incheiate.”

Mai mult decat atat alin. 5 din art. 6 prevede ca: “In cazul in care contractul de economisire-creditare continuat conform prevederilor alin. (4) este reziliat ulterior, inainte de expirarea termenului de economisire stabilit prin contract, fara sa fi fost prezentate dovezile prevazute la art. 4 (dovada utilizarii sumelor in domeniul locativ), banca de economisire si creditare in domeniul locativ va restitui Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei numai cuantumul primei de stat acordat persoanei care a continuat contractul; prima de stat cuvenita titularului anterior de contract nu se restituie.”

Interpretand aceste texte de lege ajungem la concluzia ca daca un mostenitor alege sa continuie contractul de economisire-creditare al autorului sau si respecta perioada de economisire stabilita initial in contract (5 ani), atunci i se cuvine prima de stat si nici nu mai trebuie sa faca dovada utilizarii sumei in domeniul locativ, daca mostenitorul indeplineste la randul sau conditiile prevazute de lege pentru acordarea primei de stat.

In plus, clientii care au incheiat contracte de economisire-creditare cu BCR Banca pentru Locuinte beneficiaza conform prevederilor Capitolului 18  din Conditiile Generale ale Contractelor de urmatoarea posibilitate: “Dupa decesul clientului, contractul de economisire-creditare pentru domeniul locativ poate fi continuat sau poate fi reziliat de catre succesorul de drept al titularului, cu conditia ca acesta sa-si dovedeasca calitatea pe baza unui certificat de mostenitor sau a unei hotarari judecatoresti definitive.”

Astfel cum se poate observa atat Conditiile Generale ale Contractelor ale BCR BpL cat si Norma metodologica vorbesc despre o continuare a contractului iar nu despre incheierea unui nou contract pe numele mostenitorului, prin urmare suntem in prezenta unei continuari si a perioadei de economisire.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Economisire-Creditare


Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?
Ce sanse sunt sa creasca dobanzile la depozite?

Comparatia cu rata inflatiei cand vine vorba de asteptarile privind dobanzile la termen in lei nu este atat de relevanta cand avem un raport intre depozite si credite supraunitar, bancile fiind sufocate de bani in prezent.

30 Iunie 2021 | Economisire-Creditare

Raiffeisen BpL devine Aedificium Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.

24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare

O noua lege clarifica modul de acordare al primei de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.

11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare

Sistemul Bauspar, deblocat pentru noi clienti! Ce se intampla cu cei vechi?

Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.

29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare

Inapoi sus